Doei hitte: 5 manieren om een kamer snel af te koelen

huis-afkoelen-hitte

Zo wordt je kamer binnen een paar minuten weer lekker koel!

Zodra de temperaturen buiten stijgen, is dat binnen ook goed te merken. Klamme warmte komt je tegemoet en slapen lijkt onmogelijk. Naast een airconditioningsysteem voor het hele huis, bestaan er ook snellere oplossingen die helpen om een ruimte snel af te koelen. Wij zetten er vijf voor je op een rijtje! 

1. Bedek de ramen gedurende de dag

Hoe fijn het ook is om de hele dag de zon in huis te hebben, is dit wel de boosdoener van de hitte binnen. Hete buitentemperaturen kunnen daarom het beste worden beheerst door de warmte en direct zonlicht te blokkeren. Sluit de gordijnen of drapeer dikke, zachte materialen zoals spreien of lichtgewicht donzen dekbedden voor de ramen. Hoe dikker, hoe beter.

2. Open de ramen ’s nachts

Hoewel open ramen gepaard gaan met een hoop ongewenste gasten – zoals zoemende muggen of vliegen – helpt dit wel bij het afkoelen van je huis. Als de zon eenmaal onder is, daalt de temperatuur buiten meestal lager dan de temperatuur binnen. Open daarom de ramen ’s nachts zodat het lekker kan doorwaaien. Vergeet de gordijnen niet te openen, anders heeft het weinig effect.

3. Sla het gebruik van hete apparaten over

Apparaten zoals de wasdroger en de oven geven veel restwarmte weg. Op loeihete dagen kun je deze dus beter niet gebruiken. Gebruik daarom alternatieven die geen warmte geven, zoals een droogrek en een magnetron. Of kies voor een maaltijd waar je weinig voor hoeft te doen, net zo makkelijk!

4. Slaap koeler

Slaap jij tijdens de warme altijd moeilijk? Probeer dan je slaapkamer koeler te maken. Dit kun je doen door je slaapgedeelte te verlagen (want warmte stijgt op). Leg de matras op de grond of zoek een lagere slaapplaats in huis. Ook bestaan er verkoelende kussens om de warmte van je hoofd af te voeren. Daarnaast kan het gebruik van lichtere hoezen en honderd procent katoenen lakens helpen om je slaapkamer af te koelen.

5. Sluit ongebruikte kamers

Open deuren lijken te helpen bij het doorwaaien van je huis, maar ze kunnen ook ongewenste warmte naar andere kamers brengen. Sluit daarom de deur van ongebruikte slaapkamers of de badkamerdeur. Tip: voordat je een kamer afsluit, dien je eerst de gordijnen goed te sluiten en eventueel de ramen af te dekken met een dikke sprei of dekbed.

Lees ook:8 manieren om je huis koel te houden tijdens de hitte

 Bron: The Spruce | Beeld: Pexels