Durf te vragen: maakt de kwaliteit van je snoeren uit?

Ben je beter af met een duurdere of een goedkopere kabel?

Het aanschaffen van een nieuwe tv of geluidsinstallatie kost vaak behoorlijk wat geld. Ook de kabels die nodig zijn, kunnen een hoge prijs hebben. Maar is een duurdere kabel ook echt beter van kwaliteit dan een goedkopere? En maakt de kwaliteit van je snoeren uit?

Wat maakt een kabel duur?

Wat maakt nou de ene kabel duurder dan de andere? Volgens Willem van Driel, hoogleraar micro-elektronica aan de TU Delft, zit hem dat vooral in de zuiverheid van de kabel. Een kabel heeft als doel om signaal over te brengen naar je beeldscherm of je speakers. Hiervoor zit in de kabel een zogenaamde ‘binnengeleider’. Deze geleider is gemaakt van koper. Hierbij geldt: hoe zuiverder de kabel (dus hoe meer koper), hoe duurder.

Bij deze kabels maakt de kwaliteit niet uit

Volgens van Driel zijn er veel gevallen waarin de kwaliteit van de kabels niet veel uitmaakt. Bij bijvoorbeeld een oplader en internet kabel gaat het er vooral om dat er voldoende stroom door de kabels loopt. De zuiverheid van de kabels heeft hierop niet veel invloed. Dit geldt ook voor digitale audio- en video kabels. Denk hierbij aan HDMI-kabels. Ook hier heeft de kwaliteit van de kabel weinig invloed op de kwaliteit van het beeld. Daarom kun je in deze gevallen beter voor een goedkopere kabel kiezen.

Soms is de kwaliteit wel belangrijk

De zuiverheid en dus de kwaliteit van je kabel is wel belangrijk als het gaat om analoge audiokabels en videokabels. Het doel van deze snoeren is namelijk om het signaal zo zuiver mogelijk over te brengen naar een ander scherm of versterker. Echte muziek- of filmliefhebbers geven hier de voorkeur aan een snoer van goede kwaliteit. Ben je dit niet? Dan ben je misschien toch beter uit de voeten met een goedkopere kabel, omdat het verschil voor jou niet veel uitmaakt.

Lees ook: ‘Wist je dat je internet met glasvezel vele malen sneller is?’ 

Bron: quest.nl | Beeld: Pixabay, Jean Martinelle