Durf te vragen: waarom prikken muggen alleen in de warme maanden?

muggen

En waar gaan ze tijdens de koudere maanden heen?

We zijn dol op de zomer, maar wat minder op de muggen die dan ineens overal opduiken. Waarom prikken die beestjes je alleen gedurende de warme maanden? En waar blijven ze zodra het kouder wordt? Wij hebben het antwoord op beide vragen.

Nat voorjaar

Iets wat veel mensen zich afvragen, is of een zachte winter van invloed is op het aantal muggen. Vaak wordt namelijk gedacht dat muggen zich dan makkelijker kunnen voortplanten, waardoor we in de zomer helemaal lekgeprikt worden. Toch vertelt bioloog Arnold van Vliet aan Quest dat de vork anders in de steel zit. “De wintertemperatuur speelt niet per se een belangrijke rol in het aantal muggen. Er komen veel muggen als er in het voorjaar veel broedplaatsen voor ze zijn om hun eitjes in te leggen. Dat doen ze het liefst in plasjes water, bijvoorbeeld in een kannetje in de tuin na een regenbui.” In plaats van een warme winter is een nat voorjaar dus de boosdoener.

Winterslaap

Een andere veel gestelde vraag is hoe het kan dat we in de winter geen muggen zien. Dat is (helaas) niet omdat ze dan allemaal sterven, maar omdat ze in winterslaap gaan. Ze verstoppen zich vooral in de kleine gaatjes van onze woningen. Muggen zijn koudbloedig en moeten zichzelf dus warm houden. Tijdens hun winterslaap is dat niet nodig, maar in de lente worden ze om die reden weer actief en gaan ze op zoek naar vers bloed om hun lijfjes mee te verwarmen.

Twee soorten

Hoewel de kans klein is, kun je in de winter wel degelijk door een mug worden geprikt. Biologen hebben een aantal jaar geleden namelijk ontdekt dat er twee verschillende soorten steekmuggen in onze huizen ronddwalen. De Culex pipiens pipien gaat in winterslaap en zit dan in de hoekjes van je huis, maar de Culex pipiens molestus slaat die slaap over en is het hele jaar op rooftocht. Zie je ’s winters een mug, dan kan dat dus slecht nieuws zijn. Er zijn echter ook meerdere mug look-a-likes, dus zeker weten doe je het pas als je de volgende dag een jeukende bult op je huid hebt.

Kruising

De afgelopen jaren is er ook steeds vaker sprake van een hybride muggensoort, een kruising tussen de twee soorten die we kennen. “Zo’n twaalf procent van de muggen die we in ons lab hebben onderzocht, bleek een kruising tussen de molestus en de pipiens te zijn”, aldus Van Vliet. De pipienssoort heeft normaal gesproken een voorkeur voor het prikken van vogels, de molestussoort prikt liever zoogdieren (en dus ook mensen). De kruismug heeft geen voorkeur en prikt zowel zoogdieren als vogels. Dat is niet zonder gevaar. “Dat maakt de kans dat vogelziektes worden overgebracht van vogels op mensen veel groter. Als zo’n hybride variant eerst een vogel prikt die een virus bij zich draagt en dan een mens, kan dat gevaarlijk zijn”, zegt Van Vliet. Het is daarom belangrijk om de muggen in je huis zo goed mogelijk te weren.

Lees ook: Muggenstekker in de slaapkamer: kan dat eigenlijk kwaad?

Bron: Quest | Beeld: Unsplash, Erik Karits