Van plan om een e-bike aan te schaffen? Dít moet je weten

e-bike

Een fijn stappenplan

Of we een bepaald model elektrische fiets mooi of lelijk vinden, daar komen we nog wel uit. Maar wanneer het gaat over de hoeveelheid Nm van de motor van de e-bike of over de hydraulische velgremmen zijn wij het spoor bijster. En dan is het vermogen van de accu nog niet eens ter sprake gekomen. Dus hóe weet je in vredesnaam waar je op moet letten als je een e-bike wilt kopen? Wij vertellen je het.

Kopen

Ten eerste is het verstandig om de fiets bij een fietsspeciaalzaak te kopen en niet tweedehands via bijvoorbeeld Marktplaats. Tweedehands kan prima zijn, maar alleen als je een beetje verstand hebt van zo’n dergelijke fiets. Anders kun je het beste naar de speciaalzaak gaan. Hier staan specialisten klaar om je een goede service te bieden én ze kunnen je na de aankoop ook helpen met al je vragen.

Prijs

Voor een elektrische fiets geldt (vaak): goedkoop is duurkoop. Een goede e-bike heb je vaak pas vanaf 1200 euro. Het kán dat een goedkopere e-bike ook goed is, maar je voorkomt het risico door eentje boven de 1200 euro te kopen.

Frame

Heren, laat je niet altijd leiden door het frame van de fiets. Als je wat ouder bent en moeite hebt met opstappen, kun je het beste gaan voor een damesframe. Deze is wat lager en maakt het op- en afstappen veel makkelijker.

Motorsoort

E-bikes hebben vaak verscheidene soorten motoren. Ben je van plan een e-bike aan te schaffen? Laat je bij de speciaalzaak dan goed informeren over de type motoren die er zijn. Zo weet je welke het beste bij je past. Je hebt grofweg drie soorten: de voorwielaandrijving, de middenwielmotor en de achterwielmotor. Ze hebben allen hun voordelen. De voorwielaandrijving is vaak goedkoper, de middenmotor heeft een laag zwaartepunt en de achterwielmotor zorgt voor een natuurlijke beleving.

Capaciteit accu

De ene accu heeft een grote capaciteit en de ander iets minder. Wat dit betreft is het vrij simpel: fiets je langere afstanden? Dan kun je het beste kiezen voor een accu met een grotere capaciteit. Fiets je maar kleine stukjes? Dan is een fiets met een accu met minder capaciteit ook prima, bovendien bespaar je zo ook wat geld.

Proefrit

Een van de allerbelangrijkste dingen: probeer de fiets! Pas wanneer je een stukje fietst, weet je of de fiets bij je past. Het fijne is dat je tegenwoordig ook proefritten kunt maken op de elektrische fiets. Zo gooi je niet onnodig geld over de balk voor een fiets die helemaal niet bij je past. Geïnteresseerd in een proefrit? Klik dan hier rom een afspraak te maken.

Lees ook: Om deze zes redenen zou je een stuk vaker moeten fietsen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: ANWB | Beeld: Pixabay