Een dier aangereden, wat nu?

aanrijding

Voorkomen is natuurlijk altijd beter

De wildstand in Nederland is de afgelopen jaar toegenomen, maar dat houdt helaas in dat het aantal aanrijdingen ook stijgt. Lees hieronder wat je moet doen nadat je een ree, zwijn of ander dier hebt aangereden. 

Meer ongevallen

In 2020 stipt de Nederlandse Jagersvereniging aan dat het aantal wilde dieren dat door een aanrijding om het leven komt enorm stijgt. Dat blijkt ook uit de cijfers. In 2014 werden er 6.000 dieren doodgereden in Nederland en in 2019 waren dat er al bijna 10.000. De Jagersvereniging beargumenteert voor de veiligheid op de weg dat de wildstand teruggebracht moet worden, zodat er minder aanrijding plaatsvinden.

Politie bellen

Nadat je een dier hebt aangereden, moet je altijd de politie bellen. Doorrijden na een ongeval is zelfs strafbaar! Het maakt niet uit of het dier overleden of gewond is, je moet de aanrijding altijd melden bij de politie. De politie komt niet altijd naar de plek van het ongeval, maar start wel een protocol. De voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Natuurtoezicht, Rolf Overdiep, vertelt: “In principe is het zo dat de politie na een aanrijding met groot wild een vrijwillige faunabeheerder (bijvoorbeeld een jager) inschakelt. Deze speurt het dier op met behulp van een hond. Vervolgens schat hij in of het dier kan overleven of dat het beter is om het dier uit zijn lijden te verlossen. Bij aanrijdingen binnen de bebouwde kom of met kleinere dieren komt over het algemeen de dierenambulance ter plaatse.”

De wolf

Met de wolf terug in Nederland, zijn er al enkele van deze dieren overleden door een aanrijding. Ook na een ongeluk met een wolf moet je altijd de politie bellen. Is de wolf gewond na een aanrijding, dan bestaat er een apart protocol nadat de politie is geïnformeerd. Overdiep vertelt: “Een gewonde wolf wordt niet standaard opgespoord door een jager. De roedel waartoe de wolf behoort, zal het gewonde dier verzorgen en beschermen. Dat laatste is gevaarlijk voor de jager en de speurhond. We laten in principe de natuur haar gang gaan, tenzij we een wolf aantreffen die vreselijk lijdt.” Tevens raadt Overdiep aan om altijd je afstand te bewaren van een wolf die je hebt aangereden. “In principe zullen ze je niet aanvallen, maar vluchten. Toch weet je nooit hoe het dier reageert.”

 

Lees ook: Dit wolfje werd aangereden en wat er dan gebeurt is heel bijzonder!

Bron: NU | Beeld: Pexels