Een witte kerst in Nederland? Hier is de kans het grootst

kans-witte-kerst

Dan weet je waar je deze Kerst moet zijn!

Een paar dagen geleden is er in delen van Nederland een heel klein beetje sneeuw gevallen. Ieder jaar vragen we ons rond deze tijd af of we een witte kerst zullen krijgen. Vergelijkingssite Time2play besloot de archieven in te duiken en zocht uit op welke plekken in Nederland de kans op een witte kerst het grootst is.

Laatste keer een witte kerst

De voorwaarde voor een witte kerst is dat er in De Bilt (het middelpunt van Nederland) op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek moet liggen. Alleen wat vlokjes sneeuw tellen dus niet. Sinds 1901 is dat maar acht keer voorgekomen. De laatste keer was in 2010. Toen lag er door het hele land tussen de vijf en twintig centimeter sneeuw. Limburg spande de kroon, want daar lag 30 tot 45 centimeter. Door de klimaatverandering wordt het natuurlijk steeds warmer op aarde, waardoor we tegenwoordig al jaren geen witte kerst meer zien.

Meeste en minste sneeuw

De resultaten die uit het onderzoek van Time2Play komen, zijn verrassend. In Limburg viel in 2010 immers de meeste sneeuw, maar de andere kant van het land stond bovenaan de lijst. Er is gekeken naar weerkaarten en -stations van de afgelopen zestig jaar en daaruit bleek dat er in Noord-Nederland het vaakst sprake is geweest van een witte kerst. Vooral in Lauwersoog (Groningen), Nieuw-Beerta (Groningen) en Eelde (Drenthe) sneeuwde het vaak: maar liefst tien keer in de afgelopen honderdtwintig jaar. Daarna volgen Marknesse (Flevoland) en Dalen (Gelderland).

Waar de kans het kleinst is? Dat blijkt vooral in kustgebieden te zijn. Op Vlieland (Friesland) en in Vlissingen (Zeeland), Voorschoten (Zuid-Holland) en Wilhelminadorp (Zeeland) heeft het de laatste zestig jaar maar twee keer gesneeuwd.

Dunste laagje

Bij het onderzoek werd niet alleen naar het aantal keer sneeuw gekeken, maar ook naar de dikte van de laag. In het Limburgse Ell blijkt het vaakst echt een dik pak sneeuw te vallen. Daarop volgen Wilhelminadorp (Zeeland) en Maastricht (Limburg). Plekken waar juist dunne laagjes vallen, zijn Terneuzen (Zeeland) en Berkhout, Den Helder en Schiphol-Rijk (allemaal in Noord-Holland).

Dit jaar

Hoe zit het met de komende kerst? Helaas is daar nu nog niets over te zeggen. Pas als de feestdagen in zicht komen, kunnen er voorspellingen over sneeuw worden gedaan. Als we echter kijken naar de afgelopen tientallen jaren, is de kans klein…

Lees ook: In deze stad mag men in 2023 The Passion organiseren

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Birgith Roosipuu