Energie besparen met je interieur: 5x tips

energie besparen

Een paar slimme tips!

Ben je je woning (opnieuw) aan het inrichten? Dan is het goed om meteen te kijken naar slimme mogelijkheden om energie te besparen. Misschien denk je daar niet meteen aan, maar met een aantal slimme tips zorg je ervoor dat je minder energie verbruikt. Wij zetten 5 tips op een rij. 

1. Kies de juiste raambekleding

Je ramen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het warmteverlies in je woning. Wat daarbij kan helpen is het aanbrengen van isolerende raambekleding. Zo zijn er gordijnen, vouwgordijnen en luiken die de warmte goed kunnen binnenhouden. Milieucentraal geeft nog meer tips voor isolerende raambekleding. Het aanbrengen van isolerende raamfolie is ook mogelijk om de isolatiewaarde van je ramen te verbeteren.

2. Doe de gordijnen ‘s avonds dicht

Gordijnen zorgen dus niet alleen voor sfeer in je interieur, maar houden ook de warmte binnen. Maar vergeet dan niet om ze ‘s avonds dicht te doen. En hang de overgordijnen niet over de radiatoren, want dan kunnen deze natuurlijk geen warmte afgeven. Het lijkt allemaal heel logisch, maar toch belangrijk om hierbij na te denken.

3. Kijk naar duurzaam verwarmen op de lange termijn

Met de eerste twee tips kun je op je gasverbruik besparen als je met een cv-ketel je woning verwarmt. Maar het kan ook een goed moment zijn om eens na te denken over mogelijkheden om je woning duurzamer te verwarmen. Je bespaart al flink op je gasverbruik met een hybride warmtepomp die kan samenwerken met je cv-ketel. En met een volledig elektrische warmtepomp bespaar je zelfs 100% op je gasverbruik.?

4. Bespaar met je verlichting

Tot nu toe gingen de tips voornamelijk over het besparen van je gasverbruik, of stroomverbruik als je al met een warmtepomp verwarmt. Maar er zijn nog meer manieren om te besparen op je stroomverbruik. Tegenwoordig hebben we eigenlijk allemaal wel energiebesparende verlichting. Maar zorg er ook voor dat deze verlichting niet onnodig brandt. Tegenwoordig heb je ook slimme verlichting die je kunt instellen zoals jij dat wilt. Slim instellen betekent slim besparen.

5. Energiebesparende apparaten

Misschien denk je eraan om bepaalde apparatuur aan te schaffen in de keuken of de woonkamer. Kijk dan meteen even goed naar het energielabel. En misschien kan het wel de moeite waard zijn om bepaalde apparatuur te vervangen door energiezuinige versies.? 

 Met behulp van deze tips kun jij starten met energie besparen in je interieur! Heb jij nog meer tips? Laat ze achter als reactie! 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

Lees ook: Aha! Dit zijn de grootste energieslurpers in huis

Beeld: Pexels