Feit of fabel: katten kruipen altijd op schoot bij kattenhaters

kat schoot

Er blijkt meer achter te zitten dan je denkt…

Of je nu van katten houdt of helemaal niks van de pluizebeesten moet hebben: ze doen altijd lekker waar ze zelf zin in hebben. En dat betekent dus ook dat katten regelmatig op schoot kruipen bij degenen die ze liever achter het behang zouden plakken. Sterker nog: het lijkt er zelfs op dat ze vaker op mensen afstappen die niks van ze moeten weten. Klopt dat?

Feit of fabel

Het klinkt heel gek. Dieren blijken altijd slimmer dan we verwachten, dus waarom zou een kat dan eerder toenadering zoeken bij een kattenhater dan een kattenfan? Kunnen ze niet aflezen aan de persoon of ze welkom zijn op schoot of niet? Ja én nee. Expert John Bradsaw vertelt bij Vice dat katten het echt wel merken als iemand niks van ze moet hebben. Maar toch claimen kattenhaters regelmatig dat katten júist hen opzoeken. En wat blijkt? Daar zit een kern van waarheid in.

Logica

Het zit namelijk zo: als je niet van katten houdt, dan is de kans groot dat je ze negeert. Wanneer je in een volle ruimte zit vol mensen die wél van katten houden is dat voor zo’n beestje vaak een welkome afwisseling. Kattenliefhebbers hebben namelijk vaak de gewoonte om oogcontact te maken met de geliefde huisdieren, om geluiden naar ze te maken of naar ze te zwaaien met speeltjes. Soms werkt dat inderdaad om de aandacht te krijgen van een kat. Maar met alleen aandacht krijgen ben je er nog niet.

Dreiging

Voor katten kan veel drukte namelijk juist dreigend voelen.  Mareille de Vos legt uit aan Vice: “De gedachte is dat mensen die katten leuk vinden, bij het zien van een kat de kat aankijken en proberen te lokken, iets wat voor katten als bedreiging over kan komen.” Wanneer jij als kattenhater het poezebeest juist negeert, is dat voor de kat een teken van veiligheid. Kortom: ben je het helemaal beu dat de kat van je partner, vrienden of buren steeds op jouw schoot terechtkomt? Behandel het beestje dan eens net zo enthousiast als de gemiddelde kattenfan. Succes bíjna gegarandeerd.

Lees ook: Aha! Dit is de reden waarom je kat je haar graag likt

Bron: Grazia | Beeld: Unsplash