Feit of fabel: is plastic om groente echt zo slecht voor het milieu?

plastic groente

Is minder plastic rond groente en fruit een goed idee?

Je kent het vast wel: sta je bij de supermarkt de groenten voor de komende week in te slaan, heb je opeens een winkelwagentje vol plastic. Plastic rond je sla, rond je kool, de komkommers, appels, peren, en ga zo maar door. Met alle aandacht voor milieuvriendelijkheid, kan dat toch handiger. Of niet? Dit is hoe het zit met het plastic rond groente en fruit.

Verse maaltijd

Het Voedingscentrum legt uit dat plastic rond groente en fruit ervoor zorgen dat deze echt vers blijven. Dat voelt misschien als een open deur, maar het plastic omhulsel speelt hierin een grotere rol dan je misschien denkt.

Veel verse producten zijn namelijk lang onderweg. Zonder een plastic jasje komen deze dan niet vers aan bij de supermarkt. Zo’n verpakking kan er volgens het Voedingscentrum zelfs voor zorgen dat een verpakt stuk groente of fruit tot wel drie keer langer meegaat. Dit komt omdat een plastic verpakking de hoeveelheid zuurstof die zo’n frisse komkommer of zoet appeltje nodig heeft kan helpen reguleren.

Milieuvriendelijk

Nu maakt dat het nog niet direct milieuvriendelijk om dan maar alles in plastic te verpakken. Maar als je alles bij elkaar optelt, scheelt zo’n plastic verpakking een hele hoop voedselverspilling. En dát is onder de streep wel zo vriendelijk voor het milieu. Ga maar na: eten dat niet bedorven is, gooien we niet zo snel weg. Dat betekent dat er ook minder nieuwe groenten geproduceerd hoeven te worden, waardoor er minder vrachtwagens die groenten hoeven te vervoeren, en ga zo maar door. Een laagje plastic scheelt in die zin een hoop.

Plusje voor de planeet

Wil je nu echt zeker weten dat je zo eco-friendly mogelijk bezig bent? Dan kun je alsnog voor onverpakte groenten kiezen – als je bijvoorbeeld zeker weet dat deze toch wel binnen een paar dagen op komen. Dan verspil je immers niks. Als je ze nog even wilt bewaren, is een verpakte versie vaak wel verstandiger. En om écht goed bezig te zijn, kies je natuurlijk voor seizoensgroenten. Deze leggen een veel kortere weg af van het land naar je supermarkt en zijn daarmee beter voor het milieu.

Lees ook: Gratis plastic zakjes voor groente en fruit verdwijnen bij Albert Heijn

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Firda Faradiba