Nog steeds last van irritante fruitvliegjes in huis? Dit is de reden

De fruitvliegjes zijn onmogelijk om uit te roeien

Ze lijken uit alle hoeken van het huis te komen: fruitvliegjes. Wanneer je denkt dat je van ze af bent door de prullenbak te verversen en de fruitschaal te legen, lijken ze toch weer in tientallen terug te komen. Hoe kan dit toch? Helemaal rond deze tijd van het jaar is het vrij uniek. Entomoloog John Smit van EIS Kenniscentrum insecten vertelt RTL Nieuws dat hier een logische verklaring voor is.

Normaal gesproken zien we de fruitvliegjes voornamelijk in de zomer, maar nu het herfst is zijn ze er nog steeds.

Aanhoudende warmte

Door de langaanhoudende warmte deze herfst, vliegen deze insecten nog steeds rond in de meeste huizen. Wat je ook probeert, ze blijven maar terugkomen. Volgens John Smit is daar een goede verklaring voor. “Er zijn niet meer fruitvliegjes dan anders, ze vallen nu alleen extra op omdat ze zo laat in het seizoen nog leven”, zegt de entomoloog tegen RTL Nieuws. “Omdat de temperatuur lang hoog blijft, blijven ze maar eitjes leggen. Een vrouwtjesvlieg kan honderden, soms wel duizend eitjes leggen.”

Snelle voortplanting

De kleine insecten planten zich door de warmte sneller voort. “De fruitvliegen worden aangetrokken door alcoholgeuren op overrijp fruit of open flessen wijn en bier of een restje sinaasappelsap in een pak. Op onbeschadigd fruit zitten ze niet. Ze komen pas als er een zachte plek op zit. Hebben ze eenmaal een goede plek gevonden, dan kan een vrouwtjesvlieg wel honderden, soms wel duizend eitjes leggen”, legt Smit uit. Die kun je niet zien met het blote oog. “Na negen dagen zijn de larven uitgegroeid tot een volwassen fruitvlieg.”

Lees op de volgende pagina welke voordelen fruitvliegjes hebben én hoe je ze gemakkelijk uit je huis kunt krijgen.

Pagina 1/2