Aan de slag in de moestuin? Laat dan deze planten naast elkaar groeien

(moes)tuin planten naast elkaar

Deze groentes doen het goed naast elkaar in je moestuin

Onze handen beginnen alweer te kriebelen, want we kunnen alweer bijna aan de slag in onze moestuin. Het onderhouden van deze tuin is natuurlijk niet altijd makkelijk. Onkruid moet worden gewied en de gewassen en planten krijgen een mooie plek in je eigen, kleine moestuintje. Ga je binnenkort ook aan de slag in je eigen tuin? Zorg er dan voor dat je deze planten naast elkaar laat groeien. 

Haal met deze tips het optimale uit je eigen moestuin!

Combinaties van planten

Wanneer je bepaalde groentes naast elkaar zet, groeien ze beter door elkaars aanwezigheid. Sommige groentes groeien zelfs beter wanneer je er bloemen naast zet. Maar hoe weet je nu welk planten- en bloemenduo je moet combineren? Wij hebben een gemakkelijk overzichtje voor je gemaakt!

Tropaeolum en komkommer 

De Tropaeolum bloem geeft een bepaalde geur af. Deze specifieke geur werkt erg bevordelijk om bepaalde insecten aan te trekken. En laten deze insecten nu net van pas komen om de groei van komkommers te bevorderen.

Goudsbloem en broccoli

Wie weleens broccoli in zijn of haar tuin heeft gepland, heeft wellicht te maken gehad met bladluizen die je groente vernielen. Door een goudsbloem naast je broccoli te plaatsen, heb je een stuk minder last van een grote plaag bladluizen. De bloemstelen van de goudsbloem hebben een bepaalde plakkerige vloeistof aan zich en hier blijven bladluizen aan plakken. Hierdoor kunnen ze je broccoli niet meer aantasten.

Kamille en kool

In je groentetuin wil je de meeste insecten op een afstandje houden, maar sommigen doen ook goede dingen voor je groenten. Zo trekt kamille een bepaalde insect aan die de groei van je kool bevordert.

Sla en bieslook of knoflook

De sterke geur van bieslook en knoflook houdt ongedierte in je moestuin op afstand waardoor er minder snel aan je sla geknabbeld zal worden.

Sla en tomaten of aubergine

Planten als tomaten en aubergine kunnen vrij groot worden. Je sla heeft hier veel baat bij. De bladgroente houdt namelijk niet van hitte en de grote aubergine- of tomatenplanten kunnen de sla hierdoor wat verkoeling bieden.

Tomaten en basilicum

De sterke geur van basilicum houdt ongedierte op afstand waardoor tomaten rustig kunnen doorgroeien. Ook leuk aan deze combinatie: volgens sommigen zorgt de basilicum naast de tomaten ervoor dat de smaak van de tomaat lekkerder is.

Radijs en wortels

Deze twee planten hebben beiden andere voedingswaren uit de grond nodig. Hierdoor lopen de groentes elkaar als het ware niet voor de voeten.

Lees ook: Hij stopt vier tomaten in plakken in de grond en kijk wat er gebeurt!

Dit bericht later lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Country LivingBeeld: Pixabay