Geld besparen? Op déze uren was je het zuinigst

was

Goed om te weten

Met de hoge energiekosten van tegenwoordig, proberen we op alle mogelijke manieren geld te besparen. Zo ook als we de was doen. Wassen op lage temperaturen en de trommel niet overvol stoppen, helpt al. Maar wist je dat het ook kan uitmaken op welke tijd je wast? 

De Consumentenbond adviseert om te kijken op welk tijdstip je het beste kunt wassen en wat voor energiecontract je hebt. Bij je energieleverancier kun je namelijk kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief. Welke voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie.

Enkeltarief of dubbeltarief?

Heb jij geen idee wat eigenlijk het verschil is tussen enkeltarief en dubbeltarief? Dan praten we je graag even bij over de verschillen. Gebruik je overdag veel stroom? Dan kun je het beste voor een enkeltarief kiezen. Daarbij is de prijs namelijk 24 uur per dag hetzelfde. Wanneer je juist in het weekend en ’s nachts veel stroom gebruikt, is een dubbeltarief (daltarief) voordeliger. In dat geval betaal je overdag meer voor stroom (piektarief), maar ’s nachts (meestal tussen 23.00 en 7.00 uur) is het veel voordeliger.

Zuinig wassen

Let dus even goed op welk energiecontract je hebt, als je wilt besparen op de was. Wanneer je enkeltarief hebt maakt het dus niet zoveel uit, maar bij een dubbeltarief is het handig om naar de tijdstippen te kijken. Dan kun je de was beter in de avonden of weekenden doen, om zo geld te besparen.

Nog meer besparen

Naast het tijdstip zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om te besparen op het wassen. Zo kun je de temperatuur een paar graden lager zetten. Wanneer je op 30 graden wast in plaats van 40 graden, bespaar je al meer dan de helft aan energiekosten. Ook het ecoprogramma op je wasmachine helpt besparen. Het apparaat gebruikt dan namelijk minder stroom en water. Hang tot slot (als het kan) je was buiten te drogen, om extra kosten van de droger te besparen.

Lees ook: Aha! Zo droog jij je wasgoed snel in de winter

Bron: Margriet | Beeld: Pexels