Over deze geldzaken maken stellen de meeste ruzie

Deze geldzaken zorgen voor de meeste frictie in een relatie

Tijdens een eerste date zul je heus niet je geldgeschiedenis op tafel gooien, maar naarmate het serieuzer wordt tussen jullie vindt toch een keer het geldgesprek plaats. En dat gaat niet altijd van het leien dakje. Over de volgende geld gerelateerde zaken hebben stellen het vaakst ruzie.

Je hebt schulden

Vaak denken mensen bij intimiteit aan lichamelijk aanrakingen, maar intimiteit is een breder begrip dan dat. Jezelf ook op persoonlijk vlak bloot durven geven, valt hieronder. Nu snappen we dat je niet graag je vuile was buiten hangt, maar eerlijkheid is de fundatie voor een goede relatie. Heb je dus schulden? Dan kun je hier beter niet over liegen. Het kan namelijk voor behoorlijk wat frictie in een relatie zorgen als je dat wel doet. Mensen nemen zich voor om hun partner ‘morgen’ in te lichten, maar doen dit toch niet. Hierdoor bouwen spanningen op en de partner kan zich behoorlijk bedrogen voelen als hij of zij zelf achter dit geheim komt.

Je partner heeft schulden

Vermoeden dat je partner schulden heeft kan ook voor veel spanning in een relatie zorgen. Er wordt in dit scenario ook weleens gesproken van financiële ontrouw. Je partner houdt immers het een en ander voor jou verborgen. Goede communicatie is hierin zo belangrijk. Heb je het gevoel dat je partner in de schulden zit? Kom dan niet met beschuldigen, maar stel vragen. Uit dat je weet dat iedereen in de schulden kan belanden. Dat klinkt misschien wat simpel, maar zo creëer je een veilige omgeving en laat je je partner weten dat jullie een team zijn en er samen uit kunnen komen.

Jij betaalt voor alles

Een etentje betalen voor je lief is leuk, maar als jij de huur, verzekeringen en boodschappen voor je rekeningen neemt is dat een aanslag op je portemonnee. Hier gaat het dan ook vaak mis in een relatie. Zelfs als je lief even niet in staat is om de rekening te betalen, kan het zorgen voor ruzie. Een van beiden heeft dan het idee dat de verdeling scheef is. Het is belangrijk om hierover te praten en om geen passief agressieve opmerkingen te maken over je partner die de rekeningen niet kan betalen.

Jij spaart wel, maar je partner niet

Veel mensen sparen niet eens om het sparen zelf, maar hebben een bepaald doel voor ogen. Een huis kopen, op vakantie gaan of een nieuwe auto aanschaffen. Als één partner wel spaart en de ander niet, kan dat ook voor wrijving zorgen. Niet omdat iemand dan denkt dat hij of zij voor alle kosten moet opdraaien, maar simpelweg omdat iemand dan het idee kan hebben dat jullie niet dezelfde doelen voor ogen hebben. Het beste kun je in dit geval een gesprek met je partner aangaan. Val diegene niet aan, maar vertel waarom jij spaart. Mensen hebben soms nu eenmaal voorbeelden nodig en als je lief ook een spaardoel voor ogen heeft, is het waarschijnlijker dat diegene daar ook naartoe wil leven.

Je wilt geen gedeelde bankrekening

Wat van jou is, is niet automatisch ook meteen van je lief. Als jij geen gedeelde bankrekening wilt is dat jouw keuze. Een partner kan echter denken dat je hart niet in de relatie zit. Leg in dit geval uit dat het niet willen van een gezamenlijke rekening niets heeft te maken met jouw gevoelens voor je partner, maar dat je het bijvoorbeeld fijn vindt om iets voor jezelf te hebben.

Lees ook: Dit zegt de slaaphouding van jou en je partner over jullie relatie

Bron: Red Online | Beeld: Unsplash, Priscilla Du Preez