Heb jij ook een gele laag op je auto? Dit is waar het door komt

gele laag auto stoflaag

Het is niet wat je denkt dat het is

Een gele stoflaag op je auto? Niets is minder waar. Ondanks dat je denkt dat er flink wat Saharazand op je auto is belandt, is dit eigenlijk iets heel anders. Deze gele laag bestaat uit stuifmeel of ook wel pollen genoemd. Dit betekent niet veel goeds voor zowel je auto als voor hooikoortspatiënten.

Stuifmeel

Omdat vorig jaar in dezelfde periode een zogenoemde ‘Saharawolk’ ons land overwaaide, denken veel mensen dat deze gele stoflaag opnieuw Saharazand is. Deze laag bestaat uit het stuifmeel dat bloemen en planten aanmaken om zich voort te planten. Omdat er de afgelopen weken weinig regen is gevallen, blijft het stuifmeel in de lucht hangen. Daarnaast waait er een wind vanuit het Oosten. Daardoor waaien er ook pollen uit Duitsland over ons land.

Niezen en snotteren

Voor hooikoortspatiënten betekent dit niet veel goeds. “De gele pollen die je op de auto’s terugziet, komen voornamelijk van de berken en de eiken”, legt meteoroloog Marc de Jong aan uit RTL Nieuws. “De grassen beginnen nu ook met bloeien, dus het is nog een paar dagen afzien voor hooikoortspatiënten”, aldus de Jong. 

Lees ook: Overwegend zonnig: mogelijk warmste Koningsdag tot nu toe

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Car Artistry after a Dust Storm – Erbil – Iraq, door Adam Jones onder de licentie CC BY-SA 2.0