Wat kun je doen bij geluidsoverlast?

geluidsoverlast

Deze stappen kun je ondernemen om van dat vervelende geluid af te komen

Het is heel begrijpelijk dat ook onze buren weleens moeten klussen of de radio lekker hard aan zetten als hun favoriete nummer voorbijkomt. Of dat er af en toe een evenement plaatsvindt bij je in de buurt. Maar wat nu als je voortdurend last hebt van geluidsoverlast uit je omgeving? Dit is wat je dan kunt doen.

Maak het bespreekbaar

Heb je geluidsoverlast door de buren? Laat het ze op een vriendelijke manier weten. Misschien hebben ze zelf niet eens door dat hun geklus of pianospel doordringt tot andere huizen. Probeer afspraken te maken met de buren. Denk aan bepaalde tijden waarop zij muziek mogen maken of mogen klussen. Houd ook zelf een logboek bij met daarin wanneer je veel geluidsoverlast hebt. Levert een gesprek met de buren weinig op, meld de overlast dan ook bij je verhuurder of de vereniging van eigenaars. Heb je veel overlast door evenementen? Klop dan eens bij de gemeente aan.

Aanpassingen in huis

Het is een grotere stap, maar ook aanpassingen in huis kunnen goed helpen tegen geluidsoverlast. Denk aan een dempende vloer of vloerbedekking en rubberen doppen onder trillende apparaten zoals de wasmachine. Wanneer je een huurwoning hebt, is het verstandig om met de verhuurder te overleggen wat je kunt doen.

Schakel de professional in

Blijf je ondanks bepaalde afspraken en aanpassingen geluidsoverlast van muziek ervaren, dan kan het tijd zijn om professionele hulp in te schakelen. Denk aan bedrijven die een professionele geluidsmeting kunnen doen. Daarbij wordt gemeten of de geluidsoverlast de wettelijke normen overschrijdt en of er gezondheidsrisico’s zijn. Hierdoor is het makkelijker om vervolgens juridische stappen te ondernemen. Kom je er niet uit met de buren? Sommige gemeenten hebben een buurtbemiddelaar die met beide partijen in gesprek kan gaan. Vraag hiernaar bij jouw gemeente of wijkteam.

Politie inschakelen bij ernstige overlast

Het is niet de oplossing waar je op hoopt, maar in het geval van ernstige geluidsoverlast kun je de politie inschakelen. In een groot aantal gemeenten is ‘burengerucht’, oftewel lawaai maken in de buurt, strafbaar. ’s Nachts veel lawaai maken is overal in Nederland strafbaar.

Neem juridische stappen

Zijn alle pogingen om de overlast te laten stoppen tevergeefs, dan kun je ook naar de rechter stappen. Let op, je moet dan wel bewijs hebben voor de geluidsoverlast. Neem voor juridische hulp contact op met het juridisch loket of een advocaat.

Lees ook: Wist je dat je kat ontspannen raakt van een lekker muziekje?

Bron: Juridisch Loket, Strooming | Beeld: Pexels, Andrea Piacquadio