Steeds meer gemeenten in Nederland schaffen hondenbelasting af

Hoe denk jij over de afschaffing van hondenbelasting?

In Nederland heffen veel gemeenten hondenbelasting: belasting die je betaalt voor het houden van een of meerdere honden. Per gemeente verschilt de hoeveel belasting die je voor je huisdier betaalt. Nu lijkt hierin echter verandering te komen, want steeds meer gemeenten in Nederland schaffen de hondenbelasting af.

Cijfers hondenbelasting 2020

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat steeds minder gemeenten hondenbelasting heffen. In vergelijking met tien jaar geleden, in 2010, hief 71 procent van de gemeenten in Nederland nog hondenbelasting. Inmiddels is dit percentage in 2020 gedaald naar 54 procent. Met de daling dalen ook de inkomsten van gemeenten. Het gaat om bedragen van 65 miljoen in 2015, naar een begrote 51 miljoen in 2020. Hondenbelasting is daarmee goed voor een half procent van de totale gemeentelijke belastingopbrengst in ons land.

Groningen duurste gemeente

Van alle gemeenten in Nederland betaal je in Groningen het meest voor je hond. Voor één hond betaal je hier €129,60 per jaar. Heb je meer dan één hond? Dan lopen de kosten al snel op. Voor een tweede hond betaal je namelijk in Groningen €192 extra en voor een derde nog eens €259,20. Met drie honden in je bezit, kom je hiermee op een totaalbedrag van maar liefst €580,80 per jaar.

Grote steden

Den Haag is de grootste stad die nog steeds hondenbelasting int en waar je duur uit bent. Andere grote steden als Amsterdam en Rotterdam hebben de hondenbelasting al afgeschaft. In de gemeente West Maas en Waal betaal je het minst voor je eerste hond, namelijk €18,59.

Lees ook: Grote landelijke storm verwacht na het weekend

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: PxHerre