Door deze gewoontes in het huishouden loop je het meeste risico op brand

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

De meest afschuwelijke berichten over brand in huis komen weleens voorbij op het nieuws. Je moet er niet aan denken dat het jou zal overkomen. Maak het ontstaan van brand dan ook niet te makkelijk in je huis! Deze nare gewoonten hebben velen, maar kunnen cruciaal zijn. 

Sommige van deze gewoontes lijken op het eerste oog vrij onschuldig, maar kunnen het brandgevaar in je huis nogal verhogen.

  • Zet apparaten NIET dichtbij elkaar. Je kunt elektrische apparaten het best een stukje van elkaar verwijderen. Wanneer je dit niet doet, kan de warmte die de apparaten afgeven niet altijd weg. Deze hitte kan een brand veroorzaken. Het klinkt heel logisch, maar je moet het wel doen!
  • Check je droger op pluisjes. Heb jij weleens gehoord dat een droger in iemands huis de brand veroorzaakte? Dat komt door de pluisjes die soms achterblijven in de wasdroger. Pluis kan zich ophopen rondom het filter, de trommel en in de luchtgaten. Wanneer deze pluisjes zich maar op blijven stapelen, kan de hitte niet weg. En dan kan de droger vlam vatten.
  • Vermijd het gebruik van verlengsnoeren en stekkerdozen. Wanneer je te veel apparaten aansluit op hetzelfde stopcontact kan deze overbelast raken. Hierdoor kan ook een brand ontstaan.
  • Rol snoeren ooit op. Door de snoeren op te rollen kan de hitte niet weg. Je loopt dan het risico dat de isolatie rondom je snoer smelt en zo kan er kortsluiting ontstaan. Of erger: brand.
  • Gebruik geen beschadigde snoeren. Snoeren die zijn beschadigd kunnen een elektrische schok afgeven. Wanneer deze snoer net naast een brandbare stof ligt, vat deze zo vlam.
  • Laat geen elektrische apparatuur aan wanneer je weggaat. Ook kun je het beste de stekkers uit de stopcontacten trekken. De kans op kortsluiting is niet heel groot, maar is wel altijd aanwezig.
  • Loop nooit weg als je kookt. Een van de grootste veroorzakers van brand in huis? Weglopen wanneer je aan het koken bent. Een klein vuurtje kan snel erg groot worden. Hou je pannen dus goed in de gaten en verlaat in ieder geval je keuken niet. Vat een van je kooksels toch een keer vlam? Plaats de deksel dan op de pan en zet het gas uit. Gooit er GEEN water op.
  • Laat kaarsen niet onbeheerd achter. Het klinkt heel logisch, maar je vergeet kleine waxinelichtjes al snel. Check altijd of al je kaarsen uitzijn wanneer je weggaat. Ook wanneer je even een klusje van tien minuutjes gaat doen. Een hond of een kat kan je kaars zo omstoten en op deze manier is een vlammenzee zo ontstaan.

Bron: Libelle  Beeld: Pixabay