Opgelet: deze giftige spinnen komen steeds vaker voor in Nederland

valse wolfspin

Het aantal giftige valse wolfspinnen is vertienvoudigd sinds 2018

Qua enge beestjes en giftige dieren hebben we het in Nederland redelijk goed voor elkaar. Maar toch is het geen overbodige luxe om goed op te letten. Het aantal giftige valse wolfspinnen in Nederland loopt namelijk steeds verder op.

Nieuwe spinnensoort in Nederland

De valse wolfspin werd tussen september 2018 en september 2019 zo’n 41 keer gespot. Van september 2021 tot nu staat de teller echter al op meer dan 500 verschijningen. Dit laat het Kenniscentrum Insecten weten aan het AD. Volgens spinnenkenner Jinze Noordijk van het Kenniscentrum betekent dit dat de spin hier nu definitief blijft.

Giftig

Waar veel spinnen weg zullen krabbelen wanneer je erbij in de buurt komt, doet de valse wolfspin dit niet. Sterker nog, deze spinnensoort kan zelfs agressief uit de hoek komen. Expert Andrea Dekkers legt uit dat andere spinnensoorten in Nederland dat soms ook doen. Het verschil is echter dat de valse wolfspin sterkere kaken heeft, die daadwerkelijk de huid kunnen doorboren. Zo’n beet zal voor de meeste mensen vergelijkbaar zijn met een steek van een bij of wesp. Mocht je allergisch zijn, dan kan een beet wel grotere problemen opleveren.

Overigens betekent het ‘valse’ in de naam van de valse wolfspin niet dat de spin extra agressief of gemeen zou zijn. Dit is omdat het beestje lijkt op de ‘normale’ wolfspin lijkt, maar het niét is.

giftige spinnen

Beeld: Wikimedia Commons, Luis Nunes Alberto – CC-BY-SA-3.0

In huizen

Heel goed om te weten: de valse wolfspin is er groot fan van om zich in huizen schuil te houden. Ze houden namelijk van droge, warme plekken. Daar verstoppen ze zich. Dat verstoppen maakt het ook lastig om preciés te bepalen hoeveel van de giftige spinnen er in Nederland wonen.

Woon je in de buurt van Arnhem, het zuiden van Limburg, Utrecht, of Nijmegen? Let dan extra goed op. Hier komen de valse wolfspinnen het meest voor. Alleen in Flevoland is de spin nog niet gespot. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat ze daar dus niet leven.

Lees ook: Expert geeft truc om binnen 2,5 uur van een spinnenfobie af zijn

Bron: NOS | Beeld: Wikimedia Commons, Syrio – CC-BY-SA-4.0