Goed om te weten: mag je gras al maaien in februari?

gras-maaien-februari

Door de hoge temperaturen is het gras al flink gegroeid

De lente is in aantocht en het zonnetje laat zich steeds vaker zien. Normaal gesproken maaien we het gazon in maart, maar door de hoge temperaturen lijkt het gras in februari al flink te groeien. Maar is het wel goed voor je gazon om nu al te maaien? Wij hebben het antwoord! 

Hoge temperaturen

Voor een mooi, groen gazon is het belangrijk dat je regelmatig maait. Normaal gesproken beginnen we daar pas in maart mee, omdat het de temperaturen dan vaak gaan stijgen. Toch hebben we een paar zonnige dagen gehad in februari, waardoor het gras eerder en sneller groeit dan anders. En wat doe je dan?

Niet te kort

Graszodenspecialist Rico Giling legt aan AD uit dat het zeker een goed plan is om je gras nu al te maaien. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken, zoals de temperaturen en weersverwachtingen. Maai bijvoorbeeld alleen op dagen dat het gras droog is en er geen koude nacht volgt. Maai het ook niet te kort. Je kunt nu beter een lengte van 5 centimeter aanhouden en in het voorjaar uiteindelijk naar 3,5 á 4 centimeter gaan.

Kalk en mest

Uiteraard willen we in het voorjaar een schitterend gazon, en daar heeft de graszodenspecialist ook tips voor. Zo is het belangrijk dat je voor het voorjaar kalk over je gazon strooit. Dat is namelijk belangrijk voor de zuurgraad van de grond. Wanneer je een gezond grasveldje wil met een mooie, groene kleur, dan is het belangrijk om in het voorjaar het gazon te bemesten. Als je gazon veel mos bevat, kun je gebruikmaken van een mestmiddel dat mos omzet in voedsel. Zonder mos is alleen mesten voldoende.

Lees ook: In 4 stappen zelf kunstgras in de tuin leggen

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels