Goed om te weten: tot zó laat mag je ’s avonds doorgaan met klussen

klussen

Het antwoord is niet overal hetzelfde

Het is en blijft een beetje een grijs gebied: hoe laat je ’s avonds door kan gaan met klussen (en dus lawaai maken). Dus word je gek van die irritante boor- en hamergeluiden van je buren de hele dag door? Of ben je zelf juist een enthousiaste klusser? Tot zó laat is het officieel toegestaan om te klussen. 

Kwestie van fatsoen

Fatsoen speelt een cruciale rol in de relatie tussen buren. Wanneer je bijvoorbeeld een feestje geeft of veel vrienden over de vloer krijgt, is het áltijd netjes om je buren hier van tevoren over te informeren. Veel mensen doen op voorhand een briefje bij de buren door de brievenbus of gaan even langs om hen te informeren. Daarnaast is de onderlinge acceptatie en de bereidheid om rekening met elkaar te houden erg belangrijk. Veel buren maken hierover afspraken met elkaar.

Officiële regels omtrent klussen

Het is natuurlijk fantastisch om renovatieplannen te doen veranderen naar een prachtig eindresultaat. Dit proces kan echter minder prettig zijn voor buren die thuiswerken of buren die na een lange dag werken thuiskomen en niets anders dan rust willen. Er is geen algemene wet die bepaalt tot hoe laat je lawaai mag maken tijdens het verbouwen of klussen. Maar sommige gemeenten hebben hierover wél regels opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze regels zijn te raadplegen op de website van de gemeente waarin je woont.

In de APV van Utrecht staat bijvoorbeeld dat je van maandag tot en met zaterdag mag klussen, van zeven uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds. Op zondag wil de gemeente graag dat je je gereedschap laat liggen. In de gemeenten waarin geen vaste dagen en tijden gelden, wordt een beroep gedaan op de algemene fatsoensregels.

Tot hoe laat vind jij dat mensen mogen klussen ’s avonds?

Lees ook: ‘Drie simpele klustips die je schelen in de portemonnee’

Bron: Libelle | Beeld: Pexels