Goede vraag: waarom hebben badhanddoeken altijd een harde rand?

badhanddoeken

Handdoeken zijn vaak heerlijk zacht, op een smalle rand na

Wat is er fijner dan een badhanddoek die lekker zacht, dik en fluffy is? Het voelt als pure luxe in de badkamer. Maar zelfs de meest zachte handdoeken hebben altijd een smalle, harde rand. Die bevindt zich een paar centimeter van beide uiteindes. Wat hebben die stroken eigenlijk voor functie? Quest heeft hierop het antwoord. 

Weefmethode

Je staat er wellicht niet elke dag bij stil, maar het is een luxe dat wij ons met zachte badhanddoeken kunnen afdrogen. Twee eeuwen geleden was dat nog heel anders. Toen had niemand de zachtheid van badstof nog ervaren. Dit materiaal is namelijk pas uitgevonden in 1841. Het geheim van badstof is een weefmethode, waarbij duizenden ingeweven katoenen lusjes naar boven en onder uitsteken. En hoe groter die lusjes zijn, hoe meer water een handdoek kan absorberen.

Voor rijke mensen

Vroeger konden alleen rijke mensen genieten van deze nieuwe uitvinding. Katoen was namelijk veel te duur voor ‘gewone’ mensen in die tijd. Als eenvoudige boer of burger moest je al blij zijn als je een linnen lap had om je mee af te drogen, inclusief schuurplekken. Ondertussen werden de badstoffen handdoeken steeds meer gebruikt en ontdekten mensen dat de uiteinden na intens gebruik ontrafelden aan de korte einden. Huisvrouwen pasten daarom een klassieke naaitruc toe: de dubbele zoom. Daarbij sloegen ze de gerafelde zijden twee keer om naar binnen, en naaiden ze de boel daar weer vast.

Zoomranden

Een fantastische oplossing, die altijd is gebleven. Door de dubbele zoom kregen handdoeken vanzelf die duidelijke zoomranden, een paar centimeter van het einde af. Deze werden vaak nog wat dikker genaaid voor de extra stevigheid. Later bleken deze kenmerkende randen ook nog eens ideaal te zijn om sierlijke borduursels, zoals patronen of namen, op te plaatsen.

Inmiddels zijn die zoomranden helemaal niet meer zo noodzakelijk als twee eeuwen terug. Voordat de randen beginnen te rafelen, hebben we namelijk alweer een stapel nieuwe badhanddoeken gekocht. Toch blijft deze traditie in stand, ook op washandjes, omdat de dikke banden leuk ogen en een associatie oproepen met schone handdoeken. Aha!

Lees ook: Zó vaak zou je je beddengoed moeten wassen

Bron: Quest | Beeld: Pexels