Hoe je een gootsteen kunt ontstoppen met afwasmiddel en heet water

gootsteen

Afwasmiddel en heet water kunnen de oplossing zijn

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar het kan gebeuren dat je gootsteen een keer verstopt raakt. Hartstikke vervelend, maar gelukkig hoef je niet meteen in de weer te gaan met allerlei chemicaliën. Met afwasmiddel en heet water kun je al een eind komen.

Geen chemicaliën

Aan LandMarkhw vertelt Ryan Nelson, Directeur van Nelson’s Plumbing dat je beter geen chemicaliën kunt gebruiken om de gootsteen te ontstoppen. “Chemische ontstoppers beschadigen de leidingen alleen maar”, vertelt hij. Hij adviseert om de bron van de verstopping te verwijderen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Gelukkig kun je de verstopping ook proberen te elimineren met afwasmiddel en heet water.

Heet water

Als je een verstopping in de keukenafvoer hebt, raadt Nelson aan om eerst heet water door je gootsteen te spoelen. En met heet water bedoelt hij niet het warmste water dat uit je kraan komt. Het beste kun je een waterkoker opzetten. Nadat het water in de waterkoker heeft gekookt, bereikt het vaak zo’n 90 tot 95 graden, terwijl het heetste water uit de kraan vaak niet warmer is dan 70 graden.

Afwasmiddel

Spoel dus eerst heet water door de gootsteen en spuit daarna afwasmiddel met een vetoplossende werking in de gootsteen. Bij milde verstoppingen is dit genoeg om de gootsteen te ontstoppen. Is dat niet het geval? Gebruik dan een ontstopper en probeer opnieuw heet water en afwasmiddel in de leidingen te doen.

Werkt deze methode alsnog niet? Lees dan op de volgende pagina wat je nog meer kunt doen tegen een verstopte gootsteen.

Pagina 1/2