Maak groen zwembadwater helder in drie eenvoudige stappen!

Zo wordt je zwembadwater weer helder!

Met dit ontzettend warme weer is iedereen op zoek naar een beetje verkoeling. Kun je die zowel op je werk als in je huis niet vinden, dan blijft er nog maar een optie over. Het water in springen! En waar kan dat nu beter dan in je eigen achtertuin? Maar is het water van jouw zwembad ook groen geworden?

Zo los je dat op.

Algenvorming

Het water in een zwembad kan groen uitslaan door algenvorming; de zon is hierbij de grootste boosdoener. Algen zijn microscopische organismen die lichtenergie gebruiken om koolhydraten te krijgen, te groeien en zich te vermenigvuldigen. Normaal gesproken worden deze algen gedood door chemicaliën als chloor of anti-alg, maar mede door de zon en een onjuiste waterbalans kan het toch voorkomen dat er algen ontstaan. Wil je dit voorkomen, beperk dan de invloed van de zon door het zwembad na gebruik af te dekken. Voeg daarnaast de juiste hoeveelheid chemicaliën toe aan het water.

Stappenplan

Is het kwaad al geschied en wil je de algen uit het zwembad verwijderen? Dan kun je de volgende stappen ondernemen. Let wel op: dit kan een tijdje duren, je hebt dus niet van de een op de andere dag weer helder zwembadwater.

  • Stap 1: Controleer het water in het zwembad met een goede tester. Vooral de TA en pH-waarde van het zwembad moeten goed zijn: een goede TA-waarde ligt tussen de 100 en 150 ppm en een goede pH-waarde ligt tussen de 7.0 en 7.4.
  • Voeg chloorshock toe aan het zwemwater. Een normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Bij algen in het zwembad mag dit opgehoogd worden naar 3 ppm. Gebruik niet teveel!
  • Is het water echt heel erg groen, voeg dan ook wat Anti-Alg toe.
  • Is het zwembadwater echt niet meer te redden en maak je gebruik van de opblaasbare variant, dan kun je er ook nog voor kiezen om het vieze water weg te gooien en het zwembad opnieuw te vullen met nieuw water.

Lees ook: Zo houd je je huis koel zonder airco, goedkoop en effectief!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Toppy | Beeld: Tips en Weetjes©