Met deze tip haal je in een handomdraai de vieze groene aanslag van je houten tuinmeubelen

houten tuinmeubelen

Met dit stappenplan worden houten tuinmeubelen weer als nieuw

Nu de lente in vol ornaat haar intrede heeft gedaan is het tijd om de terrasmeubelen uit de scheur te halen. Misschien heb je ze het hele jaar wel buiten laten staan; dan is de kans groot dat er veel groene aanslag zich op je houten tuinmeubelen heeft gevestigd. 

Wil je binnenkort genieten van een wijntje op schone tuinmeubelen? Zo haal je de groene aanslag eraf!

Stappenplan

Groene aanslag -eigenlijk schimmel- nestelt zich op houten teunmeubelen als deze vochtig worden en niet goed opdrogen. Omdat de meubelen buiten in de tuin of in een vochtige schuur staan, is het niet altijd mogelijk ze optimaal droog te houden. Gelukkig kun je de aanslag wel verwijderen met de volgende stappen.

 • Probeer het meubelstuk zo droog mogelijk te krijgen
  Voordat we beginnen moeten we toch zorgen dat het hout zo min mogelijk vocht bevat. Doe dit door óf het meubelstuk een paar uur in de volle zon te zetten óf het meubel een paar dagen van te voren in een (verwarmde) binnenruimte te zetten. Het meeste vocht is er dan uit en de schimmels zijn al wat uitgedroogd.
 • Maak plaats vrij om het meubilair te behandelen
  We gaan werken met bleek; wees erop voorbereid dat bleek steen en planten kan aantasten en lelijke plekken kan veroorzaken. Kies daarom voor een plek waarop dat geen kwaad kan en leg voor de zekerheid een oud laken of zeil onder het meubelstuk.
 • Maak een sopje
  Maak een sopje van de volgende dingen: 10% huishoudbleek, 90% water en een flinke scheut afwasmiddel.
 • Schrob het meubel zonder sop
  Neem een schuursponsje en neem hiermee het hele meubel af; bij onbewerkt hout mag je de schuurzijde van het sponsje gebruiken. Neem ook vooral de onderkant van het meubel mee.
 • Spoel het meubel af
  Pak de tuinslang of een paar emmers water en spoel het hele meubel af zodat alles wat je bij stap 4 hebt losgeschrobt er af gespoeld wordt.
 • Gebruik de emmer met sop
  Als je een geschilderd tuinmeubel heb schrob dan niet te hard. Pak dan een normale spons en wrijf het sopje over alle delen van het meubelstuk (vergeet de onderkant niet). Laat het even inwerken. Als het meubel dat je schoonmaakt onbehandeld is, dan kun je lekker los gaan met het gemaakte sop met bleek en hard schrobben met een nieuw schuursponsje.
 • Spoel het meubel nogmaals af
  Als je alle delen goed hebt schoongemaakt kun je het meubel nogmaals afspoelen. Laat rustig opdrogen in de zon of in een binnenruimte. Eventuele plekken die wat extra aandacht nodig hebben (oftewel: nogmaals schrobben) komen snel tevoorschijn.

Lees ook: Groene aanslag op je balkon? Met dit natuurlijke middeltje is het zo verdwenen!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: archief | Beeld: Tips en Weetjes ©