Groente stomen of koken: wat is nou eigenlijk het verschil?

groente

Kun je groente beter stomen of koken?

We weten allemaal dat het belangrijk is om veel groente te eten. Waar we het minder vaak over hebben, is hoé we die groenten bereiden. De bereidingswijze heeft namelijk invloed op de smaak én de voedingswaarde. Maar kun je het dan beter stomen of koken? Wij leggen uit wat het verschil is. 

Voedingsstoffen verliezen

De meeste groenten kun je zowel koken als stomen. Welk van de twee opties het beste is? In het kort: als je groente kookt, raak je vitaminen en mineralen kwijt. Als je groente stoomt, gebeurt dat minder snel. De voedingsstoffen worden namelijk opgenomen in het water, wat je verliest als je de groenten na het koken afgiet. Hoe langer je groenten kookt, hoe meer voedingsstoffen er bovendien verloren gaan. Ook wat smaak betreft is afgieten de boosdoener. De smaak van groenten blijft namelijk net als de voedingsstoffen hangen in het water.

Dingen om op te letten

Hoewel stomen dus de betere optie is, is groente koken absoluut niet slecht. Er zijn wel een paar dingen waar je bij het koken van groenten op kunt letten. Zorg er allereerst voor dat je groente nooit doorkookt. Hoe langer je het kookt, hoe meer voedingsstoffen je namelijk kwijtraakt. Snijd de groenten daarnaast zo min mogelijk, want ook daarmee verlies je belangrijke voedingsstoffen. Probeer bovendien zoveel mogelijk van het kookwater te verwerken in je gerecht, aangezien dat water vitamines en mineralen opneemt tijdens het koken. Aha!

Lees ook: Oh nee: winkels én restaurants van IKEA gaan eerder dicht

Bron: Kookfans, Radar | Beeld: Pixabay