Zo houd je het haarverlies van je huisdier binnen de perken

Zodat je niet iedere dag met de stofzuiger in de weer moet

We knuffelen maar al te graag met onze zachte, pluizige huisdieren, maar er zit een klein nadeel aan. Voor je het weet zitten je bank, vloerkleed en de trui waarmee je eigenlijk net de deur uit wilde gaan onder de honden- of kattenharen. Daar kan Fikkie of Minoes niets aan doen natuurlijk, maar jij wel!

In de rui

Als je een hond of kat in huis hebt, zal het je vast niet zijn ontgaan dat er in het voorjaar en de zomer heel wat plukken haar door de kamer verspreid liggen. Dit is de periode waarin huisdieren normaal gesproken verharen, oftewel de rui. “‘Zowel honden als katten wisselen in het voorjaar hun pluisharen die onderdeel waren van de wintervacht. Deze pluisharen vormen in de winter de onderharen in de vacht. Vervolgens wisselen ze in de zomer vaak de rest van de vacht”, legt dierverzorger Wendy Govers uit aan Radar. Maar het ruien is niet het enige dat haaruitval veroorzaakt bij je huisdier.

Langharig en kortharig

De haarlengte van je viervoeter of kat speelt ook een rol bij de verharing. Honden of katten met korte haren komen vaker in de rui, bij langharige rassen is dit juist minder vaak het geval.

Niet kammen

Het verharen van je huisdier is dus in de meeste gevallen een normaal, natuurlijk proces. Is er dan niet iets waardoor we het kunnen verminderen (wanneer die stofzuigerzak alwéér vol zit)? Tot onze grote verbazing is er volgens Govers iets wat je juist níét moet doen: je beestje kammen. “Eigenlijk heeft het geen zin om te kammen. Hoe meer jij gaat kammen, hoe meer zo’n beest gaat verharen. Het maakt niet uit of dat nou een kat of een hond is. Mensen willen graag helpen, maar hierdoor brengen ze onbedoeld de groeicyclus van de vacht in de war.”

Vacht onderhouden

Zo min mogelijk kammen dus, luidt de boodschap van Govers. Zeker bij katten is dit overbodig, weet de expert te vertellen. Gezonde katten blinken namelijk uit in het onderhouden van hun eigen vacht. Tijdens het wassen haalt de kat ook gelijk losse haren weg. Bij honden ligt het anders: die zul je toch echt zelf moeten (laten) wassen. Hierbij kunnen ook de oude, losse haren weggespoeld worden. Heb je een langharig ras? Kam klitten dan niet uit de vacht, maar haal ze voorzichtig los met de handen.

Microvezeldoek

Een andere methode om de losse haren van je huisdier te verwijderen, is met gebruik van een microvezeldoek. Maak een schone doek een klein beetje vochtig met warm water en haal hem met korte halen over de vacht. De doek neemt loszittende haren mee, zonder aan de vacht van je dier te trekken.

Haren verwijderen

Hoe goed je ook voor de vacht van je hond of kat zorgt, haarverlies is onvermijdelijk. De haren op je tapijt, meubels, dekbed of kleding kun je echter ook wegwerken zonder dat daar een stofzuiger aan te pas komt. Een voor de hand liggende methode is het gebruiken van een kledingroller. Maar wist je dat je simpelweg met een rubberen handschoen hetzelfde resultaat kunt bereiken? Trek een schoonmaakhandschoen van rubber aan en veeg over de haren. Ze blijven aan de handschoen plakken, waardoor je ze makkelijk weg kunt gooien.

Lees ook: Stinkt de adem van je huisdier? Het kan een teken van pijn zijn

Bron: Radar, Ik woon fijn | Beeld: Unsplash