Handig om te weten: zoveel kost het je als je altijd de airco aan hebt staan

airco

De kosten lopen flink op

We voelen allemaal dat de temperaturen in Nederland warmer en warmer worden in de zomermaanden. Heerlijk, maar dat ga je ook voelen in huis. Als je het liever wat koeler wil hebben in huis, dan is het logisch dat je een airco aanschaft. Maar weet je eigenlijk wel wat het energieverbruik van zo’n apparaat kost?

Kosten

Herken je dat? Het is zó warm in je huis dat een ventilator er niet meer tegen kan blazen. Dan is de meest logische keuze om een airco aan te schaffen. Het is daarbij natuurlijk wel handig als je ongeveer weet hoeveel kosten je daaraan hebt. Gelukkig kan je daar een makkelijke berekening van maken. Volgens MilieuCentraal verbruikt een mobiele airco zo’n 200 kWh aan stroom per 200 uur. Als je dit berekent kom je dus ongeveer op €45. Natuurlijk kan dit bij iedereen anders zijn, sommigen hebben bijvoorbeeld een vast contract afgesloten, waarbij je energie afneemt voor het ‘oude’ tarief.

Berekening

Stel, je hebt je airco acht uur per dag aan, dan kost dit je €1,80, wat betekent dat het zo’n €12,60 per week kost en maandelijks zo’n €55. Let wel, bij deze berekening wordt er uitgegaan van €0,22 per kilowattuur (kWh). Het gemiddelde van het nieuwe tarief is ongeveer €0,46 per kWh. Dus in dit geval kost een mobiele airco per acht uur zo’n €3,68. Per week kom je dan ongeveer uit op €25,67 en maandelijks op €110,40.

Alternatieven

MilieuCentraal laat wel weten dat zij niet zo’n fan zijn van de mobiele airco. Ze laten weten dat een mobiele airco bijna geen verkoeling biedt op hete dagen. Deze airco’s hebben namelijk een afvoerslang om de warme lucht naar buiten te blazen. Klinkt logisch. Maar bij hete dagen moet je juist je ramen en gordijnen gesloten houden. Daarom delen wij nog een aantal andere handige tips om op een betaalbare manier je huis koel te houden.

  • Houd je ramen en gordijnen overdag gesloten.
  • Laat iedere avond je huis lekker doortochten, zodat de warme lucht eruit gaat.
  • Wil je graag een koel bed? Gebruik dan linnen beddengoed.
  • Koel jezelf af met een lauw voetenbad.
  • Als je het écht heel warm hebt en je wil geen hoge energiekosten maken, gebruik dan een ventilator.

Lees ook: Waar of niet: kun je ziek worden van de airconditioning?

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels