Moet je herfstblad opruimen of juist laten liggen in de tuin?

Laat jij herfstblad liggen of ruim je het op?

Het is een prachtig gezicht, al die goudgele bladeren op de grond. Toch pakken velen van ons gelijk de bladblazer of hark om dat goudgele schoon op te ruimen, maar is dat eigenlijk wel zo slim? We zochten uit of je bladeren beter kunt laten liggen. 

Dat verschilt nogal per stuk tuin.

Waarom laten bomen blad vallen?

De reden dat bomen hun blaadjes laten vallen in de herfst heeft alles te maken met water. Een boom haalt het water binnen via zijn wortels en laat het vervolgens verdampen via de bladeren. In de winter zou de boom dan te veel water verdampen en daarom zet de boom dit proces stil door de bladeren te laten vallen.

Gazon

Als je veel herfstbladeren op het gazon hebt liggen, dan is het raadzaam om dit wel op te ruimen. Als je het laat liggen, dan krijgt het gras geen zon meer en dat kan resulteren in kale plekken. Die plekken zijn niet alleen lelijk, maar ook de perfecte plek voor onkruid.

Borders

Als je bladafval vooral in de border ligt, dan kun je het laten liggen. Het is een laagje rond je planten en die zijn daardoor beter beschermd tegen de kou van de winter. Ook egels, muizen en insecten worden blij van het blad, omdat ze ermee kunnen spelen en zich kunnen verstoppen. Daarbij is het ook een natuurlijke vorm van mest en krijgen je planten alleen maar meer voedingsstoffen om te groeien.

Vijver

Let op als er bladeren in je vijver liggen. Als het herfstblad gaat rotten, dan gaat de kwaliteit van het water achteruit en daar worden vissen niet blij van. Als het water te zuur wordt, kunnen ze zelfs sterven. Om jezelf een hoop moeite te besparen kun je een net over je vijver spannen en de bladeren die daarop liggen vaak te verwijderen.

Oprit

Het lijkt misschien mooi, maar het is onverstandig om het te laten liggen. Het herfstblad vergaat en dat zorgt voor een glibberige smurrie. Als dit bevriest -wat een reële mogelijkheid is- dan kan dat voor heel gevaarlijke situaties zorgen. Ruim de bladeren daar dan ook liever op.

Lees ook: Tuin opruimen? Zo haal je alle bladeren in een keer uit je tuin

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: plus Online | beeld: pxhere