Het aantal plastic tasjes is spectaculair gedaald sinds het verbod. Is het verbod een goed idee of juist niet?

De daling lijkt bij de grote winkelketens in Nederland zelfs nog groter te zijn dan in het MKB. Zo heeft de verkoopprijs van 10 cent voor een plastic tasje er bij Etos en Gall & Gall zelfs ertoe geleid dat er maar liefst tussen de 80 en 85 procent minder tasjes worden verstrekt, of beter gezegd, worden verkocht tegenwoordig. Ook de Hema verkoopt plastic tasjes voor 10 cent en ook daar zou de daling maar liefst 80 procent zijn.

Ook Trekpleister en Kruidvat verstrekken aanzienlijk minder plastic tasjes, hier betreft het 60 procent minder plastic tasjes. In deze winkels ligt de drempel voor het aanschaffen van een plastic tasje dan ook wat lager, aangezien de prijs 5 cent is voor een tasje. De prijs van een plastic tasje heeft dus daadwerkelijk invloed te hebben op het aantal stuks dat er verkocht wordt.

Hoeveel scheelt het dan in harde aantallen? Dat is iets wat willen de winkeliers niet bekend maken, behalve Action. Zo verstrekten zij in 2015 zij nog 3 miljoen plastic tasjes per maand en sinds de plastic tasjes daar 3 cent per stuk kosten zijn dat er nog maar 1,2 miljoen, oftewel een daling van 60 procent.

Dat de plastic tasjes kwestie soms ook volledig uit de hand kan lopen bewijzen de beelden van een situatie vorig jaar in Engeland, je weet niet wat je ziet! Kijk en oordeel zelf:

Wat vind je zelf van het wettelijk verbod op plastic tasjes? Vind je het een probleem om ervoor te moeten betalen zodat het milieu ermee geholpen wordt? We horen graag wat je ervan vindt! Vergeet niet om dit artikel te delen met al je vrienden, familie en kennissen!


Pagina 2/2