Hier moet je op letten als je achteraf betaalt bij het winkelen

achteraf betalen

Heb jij wel eens achteraf betaald?

De populariteit van online shoppen is voor niemand nieuw; in 2021 werd er maar liefst meer dan 30 miljard euro uitgegeven aan online aankopen. Tegenwoordig worden steeds meer van deze aankopen gedaan met de betaalmethode ‘Achteraf Betalen’. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in?

Op rekening betalen

Door weer en wind van winkel naar winkel om dat ene speciale cadeautje in huis te krijgen, of toch lekker vanaf de bank artikelen in je winkelmandje stoppen? Vooral met de feestdagen voor de deur is online winkelen een makkelijk alternatief om de sint- of kerstcadeaus zo snel mogelijk in huis te krijgen. Bij het afronden van je bestelling kun je kiezen om je bestelling via iDeal te betalen (een direct afschrijving van je bankrekening). Maar op menig webshop is nu ook ‘AfterPay’ of betalen via ‘Klarna’ terug te vinden. Dit zijn methodes om zogenoemd achteraf te betalen. Op deze manier betaal je niet op het moment van bestellen, maar hoef je je pas later druk te maken over deze kosten. Ideaal zou je zeggen, of is dat toch te mooi om waar te zijn?

Nadelen

Het achteraf betalen van een rekening is makkelijk wanneer je op het moment van bestellen niet genoeg geld op je rekening hebt staan om dat mooie product, dat nu in de aanbieding is, te kopen. Je rondt de bestelling af en een paar dagen later krijg je de rekening, die je dan vaak twee weken later pas hoeft te betalen. Een gevaar van deze manier van winkelen is volgens Sabine Samsom, een financieel coach geïnterviewd door NU.nl, dat mensen geen rekening houden met eventuele financiële tegenslagen. Wanneer je een nieuwe TV op rekening bestelt en de koelkast in diezelfde week kapotgaat, heb je twee grotere rekeningen die betaald moeten worden. Dat is hoe schulden kunnen ontstaan.

Daarnaast zorgt het gemak van het kopen zonder te betalen ervoor dat je meer dingen gaat bestellen. Hierdoor weet je misschien niet meer precies wat je aan rekeningen open hebt staan, waardoor deze rekeningen te lang onbetaald blijven. Zo kunnen de extra kosten snel oplopen. Gemiddeld krijgt één op de vijf ‘achterafbetalers’ te maken met herinnerings- of aanmaningskosten. Dan wordt het online kopen van een kerstcadeau toch een duurder grapje dan gedacht.

Voordelen

De consumentenbond geeft in een artikel van NU.nl aan dat het achteraf betalen van rekeningen ook zeker voordelen kan hebben. Zo is het bijvoorbeeld heel handig wanneer je de online winkel in kwestie niet goed kent en het dus niet helemaal vertrouwt om zomaar een betaling over te maken. Op deze manier kun je toch je bestelling plaatsen en betaal je wanneer je het artikel daadwerkelijk in huis hebt. Ook kun je je nieuwe aankoop eerst bekijken en passen voor je besluit om het te kopen. Dan voelt het toch weer bijna net als ‘echt’ winkelen.

Lees ook: Online winkels krijgen te maken met strengere regels, deelt ACM

Bron: NU.nlNOS  | Beeld: Unsplash