Dit is hoe vaak je je koelkast nu echt schoon moet maken

Hoe vaak maak jij de koelkast schoon?

Er zullen vast uitzonderingen zijn, maar de meeste mensen staan niet te springen om schoonmaakklussen uit te voeren. De belangrijksten doen we braaf: stofzuigen, het aanrecht schoonmaken en zo zijn er nog wat klusjes. De koelkast schoonmaken slaan we nog weleens over, maar hoe vaak zou je dat dan eigenlijk echt moeten doen?

Sommige delen van je koelkast moet je dagelijks of wekelijks schoonmaken.

Koelkast schoonmaken

Het is inderdaad geen leuk klusje om de koelkast schoon te maken. Als je wat afstoft hoef je vaak niet veel aan de kant te zetten, maar wanneer je de koelkast onder handen wilt nemen, zul je eerst de hele inhoud eruit moeten halen of dingen per plankje moeten verplaatsen. We snappen het: dat klusje stel je uit. Maar erg schoon is het niet. Wij vertellen je daarom hoe vaak je bepaalde delen van de koelkast moet schoonmaken, je hoeft dus niet elke week de hele koelkast de schrobben, delen ervan volstaan ook. 

Dagelijks/wekelijks schoonmaken

Trays en laatjes
Om vieze geurtjes en schimmel te vermijden is het goed om dagelijks, of in ieder geval een keer in de week, een doekje te halen over laatjes en trays. Wil je het helemaal goed doen? Haal dan als het kan de laatjes uit de koelkast en maak ze schoon in een sopje.

Geknoei
Er staan in de koelkast allemaal open pakken drinken of andere open verpakkingen. Het is niet zo gek dat je een keertje knoeit. Het is ook niet zo gek dat je soms geen zin hebt om dat meteen op te ruimen, maar doe dat toch maar wel. Het is dan wel koel in de koelkast, maar schimmel en vieze geurtjes ontstaan snel.

De koelkastdeur
Haal een keer in de week even een doekje langs de buitenkant van de koelkast. Gebruik een schoonmaaksmiddeltje met wat water en neem de deur, de zijkanten en het handvat af.

Een keer in de zoveel tijd schoonmaken

De bovenkant
Je vergeet het nog weleens als je een hoge koelkast hebt, maar de bovenkant van de koelkast kan nogal wat stof opvangen. Maak zo af en toe eens tijd om de bovenkant schoon te maken. Je kunt zelf het beste bepalen wanneer het nodig is, afhankelijk van hoe stoffig het kan worden in je huis.

De onderkant
Nog iets wat veel mensen vergeten: de onderkant van de koelkast. Logisch, want je kunt er niet zo makkelijk bij. In sommige keukens is de keuken ingebouwd en kun je er ook niet bij, maar als de koelkast los staat, kun je met hulp van iemand de koelkast even verplaatsen zodat je de onderkant kunt schoonmaken. Vaak ligt er nogal wat stof onder de koelkast, maar ook etenswaren die onder de koelkast terecht zijn gekomen.

De rubbers
In de deur van de koelkast vind je rubbers die ervoor zorgen dat de koelkast mooi sluit. Alleen eten blijft ook nog weleens plakken aan die rubbers en daardoor sluit je koelkast minder mooi. Maak daarom een keer in de zoveel tijd even de rubbers van de koelkast schoon.

Lees ook: Koelkast te koud of te warm? Dan verspil je al snel 75 euro per maand aan voedsel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Pixabay