Hoe zit het nou: wie is er verantwoordelijk voor het pakketje van de buren?

buren

Het is ingewikkelder dan het lijkt

Sinds de coronapandemie doen we het steeds vaker: online shoppen. Handig natuurlijk, maar soms ook erg vervelend. Vooral omdat je pakketje bezorgd kan worden als jij niet thuis bent. Vaak gaat ‘ie dan naar de buren, maar wat nou als jij een pakketje van de buren aan je deur krijgt? Ben jij er dan ineens verantwoordelijk voor? Wij leggen het je uit.

Pakketje

Natuurlijk nemen we allemaal weleens een pakketje aan van de buren. Liever een goeie buur dan een verre vriend, toch? Wel is het belangrijk om te weten dat je bij het aannemen van dat pakketje enige verantwoordelijkheid krijgt. Normaliter zijn er bij een bezorgproces namelijk drie partijen betrokken: de afzender, de bezorgdienst en de ontvanger. Maar als jij het pakketje moet aannemen van de buren, dan kom jij daar als vierde partij bij.

Voorwaarden

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er in de algemene voorwaarden van de pakketdienst staat. In die van PostNL staat bijvoorbeeld het volgende: ‘Aflevering vindt plaats op het op de zending vermelde adres, dan wel op een door de geadresseerde opgegeven adres. PostNL heeft in dat geval het recht om een (binnenlandse) zending zonder aanvullende dienst – met handtekening voor ontvangst of een internationale zending die niet op het (woon)adres kan worden geleverd – uit te reiken aan één van de buren’.

Om het makkelijk voor je samen te vatten, betekent dat dat de pakketbezorger het pakketje ook bij de buren mag afleveren als de ontvanger niet thuis is. Als je dit aanneemt, is het dus handig om te weten dat de verantwoordelijkheid dan niet meer bij PostNL ligt. De spullen die zijn bezorgd liggen dan voor eigen rekening en risico van de ontvanger bij de buren.

Trappenhuis

Natuurlijk is het anders als het pakket in het trappenhuis op of een andere plek achtergelaten wordt. “Het is niet de bedoeling dat de bezorger dat doet”, zegt woordvoerder Ivo Noordenbos tegen Radar. “Als dat tóch gebeurt en het gaat mis, dan valt dat onder de verantwoordelijkheid van PostNL.” Maar ook daar geldt weer een uitzondering: als je zelf aangeeft dat het pakket mag worden achtergelaten op een andere plek, ligt de verantwoordelijkheid natuurlijk bij de ontvanger.

Lees ook: Terug naar een vast energiecontract zal nog lang duren

Bron: Margriet | Beeld: iStock