Dit is hoelang je je kat maximaal alleen thuis kunt laten

kat alleen

Hint: het is niet zolang als je denkt

Waar een hond meteen opspringt als je je huissleutel in de voordeur steekt, kijkt een kat vaak nauwelijks op of om wanneer je thuiskomt. Soms lijkt het dan ook alsof katten het niet veel kan schelen of je leeft of dood bent. Dit is echter verre van waar. Hoewel een kat over het algemeen minder aandacht nodig heeft dan een hond, snakken katten nog steeds naar genegenheid van hun baasjes. Volgens experts kun je je kat daarom ook het beste niet te lang alleen thuis laten. 

Hoelang kun je een kat alleen laten?

Waar je honden eigenlijk maar zo’n drie à vier uur alleen kunt laten, kunnen katten zich langer alleen redden. De gemiddelde volgroeide kat kan het best zo’n acht uur volhouden, wat betekent dat je met een gerust hart naar je werk kunt. Werk je nachtdiensten? Ook dat is geen enkel probleem voor je zachte vriendje. Zolang je elke 24 uur maar een deel van de tijd bij je kat in de buurt bent, zal je huisdier tevreden zijn.

Maar wat als je na je werk spontaan nog bij een vriend of vriendin langs wil? Die acht uur worden dan ineens misschien wel twaalf uur. Of misschien nóg langer als je een nachtje gaat logeren. Dit kan nog prima – mits er natuurlijk wat eten en drinken klaarstaat voor je kat. Volgens de experts van Animalpath.org zou je volwassen katten niet langer dan 24 tot 48 uur alleen moeten laten. De dierenartsen bij het Amerikaanse CVETS zijn zelfs nog wat genereuzer. “Als je je kat langer dan drie dagen alleen laat, moet je iemand vinden om hem te controleren”, citeert PureWow.

Iedere kat is anders

Natuurlijk is niet elke kat hetzelfde en je kunt daarom niet alle katten even lang alleen laten. Zo raden de experts aan om pas geadopteerde volwassen katten niet te lang alleen thuis te laten, omdat deze vaak kwetsbaarder zijn voor verlatingsangst en de gedragsproblemen die daarmee gepaard gaan. Het is belangrijk dat deze katten de tijd krijgen om te wennen en zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Veel contact is daarvoor belangrijk.

Hoelang kun je een kitten alleen laten?

Het liefst wil je de hele dag met je kitten knuffelen, maar soms moet je even weg om boodschappen te doen of te werken. Toch is hierbij enige haast geboden, want kittens kun je niet zolang alleen laten als volwassen katten. Volgens de experts mogen kleine kittens jonger dan vier maanden niet langer dan twee tot vier uur alleen thuis worden gelaten. Kittens van vier tot vijf maanden kunnen zich iets langer alleen thuis redden, namelijk zo’n vijf uur. Wanneer kittens een halfjaar oud zijn, kunnen ze zonder gevolgen een achturige werkdag alleen doorbrengen. Ook hierbij geldt weer dat elke kitten anders is, dus let goed op wat jouw zachte vriendje of vriendinnetje fijn vindt.

Risico’s van het te lang alleen laten

Hoewel je volgens de experts je volwassen kat prima een hele werkdag of zelfs twee dagen alleen thuis kunt laten, zitten er wel enkele risico’s aan verbonden. Het zal je wellicht niet verbazen, maar de kattenbak is daar een van. Over het algemeen hebben katten geen zin om hun behoefte te doen in een vieze kattenbak, en dus kiezen ze een ander geschikt plekje. De prachtige houten vloer, misschien? Of de fluwelen bank? Daarnaast is er altijd het risico dat je kat ziek wordt en je dit niet op tijd ziet doordat je weg bent. En als je een ondeugende kat hebt, kan deze zichzelf in heel veel problemen brengen terwijl jij van huis bent.

Tot slot is er nog de emotionele impact. Je kat vindt het echt niet erg als je eens een keertje een nachtje of twee weg bent, maar als je vaak van huis bent kan dit zelfs de meest coole kat veranderen in een neurotische stressbal. Om het temperament van je kat onder controle te houden, kun je je over het algemeen dus het beste aan de bovenstaande richtlijnen van maximaal 24 tot 48 uur solo-tijd houden.

Lees ook: Dit is hoelang je je hond maximaal alleen thuis kunt laten

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash, Mikhail Vasilyev