Hogedrukreiniger op tegels? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

Gebruik jij een hogedrukreiniger om de tegels in de tuin schoon te maken?

Nu het zonnige voorjaar in volle gang is en velen van ons genoeg tijd om handen hebben, gaan we vol goede moed in de tuin aan de slag. Pak jij voor het gemak de hogedrukspuit uit de schuur? Wacht daar dan nog maar even mee, want de tegels kun je beter niet met een hogedrukreiniger schoonmaken.

Toplaag tegels in de tuin

In iedere tuin liggen andere tegels. Het is daarom ook goed om te weten wat voor soort tegels er in jouw tuin liggen. Niet iedere tegel is namelijk opgewassen tegen de harde druk van de hogedrukreiniger. Dit zijn met name de tegels die een toplaag bevatten. De harde waterdruk van het apparaat zorgt ervoor dat de beschermende toplaag van de tegels af gespoten wordt. De tegels worden ruwer en na een flinke regenbui dringt het water door in de tegels. De kans op groene aanslag is hierdoor vele malen groter. Daar komt nog bij: wanneer het in de winter gaat vriezen zal het water in de tegels uitzetten en blijf je achter met beschadigde tegels in de tuin.

Gebruik van hogedrukspuit

Ditzelfde verhaal geldt voor tegels van cement. In vergelijking met natuursteen zijn cementtegels redelijk zacht. De bovenste toplaag van deze tegels wordt er met een hogedrukspuit met gemak afgespoten, waardoor de tegels ruw worden en groene aanslag op de loer ligt. Een ander nadeel van een hogedrukspuit is dat het zand tussen de tegels weggespoten wordt. Dit kan verzakking van terrastegels veroorzaken. Vul daarom de voegen tussen de tegels, na het gebruik van een hogedrukspuit, altijd met vulzand om verzakking te voorkomen.

Lees ook: Heb jij ook een gele laag op je auto? Dit is waar het door komt

Bron: RTL Nieuws, Groene Passies | Beeld: Videostill YouTube