Handig! Zo voelt je hond zich minder eenzaam als hij alleen thuis is

Zo’n hondenleventje kan af en toe best eenzaam zijn

Een hond is een verrijking voor je leven. Waarschijnlijk zie je hem of haar zelfs als je kind. Je zorgt er goed voor en wil het allerbeste voor het beestje. Toch is het onvermijdelijk dat je viervoeter af en toe alleen thuis is. Maar geen paniek! Met deze tips zal je hond zich minder eenzaam voelen op zulke momenten! 

Onvermijdelijk

Een dagje uit, verjaardagen, feestjes, het is onvermijdelijk dat je hond af en toe een paar uurtjes tot een hele dag alleen thuis is. Niet alleen voor de leuke uitjes, maar ook op een werkdag is het beestje alleen thuis en je zult toch ook echt boodschappen moeten doen. Vind jij het ook zo lastig om je hond alleen thuis te laten? Met deze vijf tips is dat niet langer nodig, want je viervoeter zal zich een stuk minder eenzaam voelen.

1. Eropuit

Maak een flinke wandeling voordat je vertrekt, zodat jouw hond eventueel een dutje kan doen als jij niet thuis bent. In de vroege ochtend zul je hier minder tijd voor hebben dan als je in de middag op verjaardag gaat. Probeer gewoon zoveel mogelijk te lopen en geniet nog ook even extra van de quality time samen.

2. Zorg voor vermaak

Je hond zal natuurlijk niet de hele dag slapen, alleen maar omdat je een wandeling hebt gemaakt voor vertrek. Laat daarom ook iets achter waar het beestje zich mee kan vermaken in de tussentijd. Denk bijvoorbeeld aan een speeltje met snoepjes erin. Meteen een leuke uitdaging!

3. Afscheid nemen

De een laat zijn viervoeter vaker een dag alleen thuis dan de ander, maar het moment van afscheid nemen is onvermijdelijk. Laat vooral niet te veel merken dat je afscheid neemt, maar wees ook niet te enthousiast bij thuiskomst. Dit geeft je beestje alleen maar het gevoel dat er iets bijzonders aan de hand is en dat willen we natuurlijk voorkomen. Nog een extra tip voor de drukkere honden onder ons: beloon het beestje als hij rustig is.

4. Vertrouwde omgeving

Probeer de omgeving zo vertrouwd mogelijk te houden voor de hond, als je hem thuis achterlaat. Staat de televisie altijd aan? Zet hem dan niet uit als je even boodschappen gaat doen. Als je een hele dag aan het werk bent, is het natuurlijk een ander verhaal. We moeten tenslotte ook om de energiekosten denken.

5. Muziek

Wat je wel kunt doen, is een ontspannen muziekje opzetten in de tijd dat je weg bent. Wellicht wordt je viervoeter er lekker rustig van. Op Spotify zijn zelfs speciale afspeellijsten te vinden voor huisdieren, maar je kunt er natuurlijk ook zelf een aanmaken.

Opnieuw wennen aan routines 

De coronacrisis zorgde ervoor dat we de afgelopen maanden, en sommigen nog steeds, veel thuis hebben gezeten. Onze huisdieren hebben dan ook meer aandacht gekregen dan ze gewend zijn en zullen nu opnieuw moeten wennen aan het ‘normale’ huisdieren bestaan. Een aantal tips om de routine weer op te bouwen, voor als je straks weer aan het werk gaat:

  • Gedraag je in de ochtend zoals je zou doen als je naar je werk zou gaan. Volg je eigen routine qua opstaan en klaarmaken voor de dag.
  • Loop af en toe de deur uit en kom enkele minuten later terug. Doe dit regelmatig en bouw de tijd dat je weg bent op. Zo kan je huisdier er (weer) aan wennen om alleen thuis te zijn.
  • Laat je hond uit op de momenten waarop je het op een normale werkdag ook zou doen.
  • Werk je nog thuis? Dan is de kans groot dat je hond extra aandacht krijgt in de pauzes. Ook dan is dit een goed moment om dat af te bouwen, zodat je hond er straks aan gewend is als jij weer naar kantoor gaat.

Lees ook: Zien: deze bezorger gaat met élke hond die hij tegenkomt op de foto

Bron: Libelle | Beeld: Pexels