Verrassend: dit is waarom je een hond zo graag in de ogen kijkt

hond ogen

Kijk elkaar maar eens diep in de ogen

Onweerstaanbare puppy-ogen, een knipogende kat, de glanzende kraaloogjes van een konijntje…Als je net zoveel van huisdieren houdt als wij, weet je maar al te goed hoe je kunt smelten bij de aanblik van die lieve beesten. Vooral hondeneigenaren kijken hun trouwe viervoeter graag in de ogen. De wetenschap toont nu aan dat oogcontact met je huisdier ontzettend goed voor je is en dat het de band met je pluizige vriend nog sterker kan maken. En wel om deze redenen.

Bijzondere band

Wetenschappers hadden al jarenlang een sterk vermoeden dat de band tussen mens en dier iets heel bijzonders is. We kennen allemaal verhalen over trouwe en dierbare huisdieren. Vaak leren we al van kinds af aan om van viervoeters te houden, soms zelfs als onderdeel van de familie. Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen mens en dier. Daaruit blijkt maar al te duidelijk dat mensen met een huisdier zich lichamelijk én mentaal veel beter voelen. 

Liefdeshormoon

Wanneer mensen verliefd worden maken zij meer oxytocine aan, het zogenaamde liefdeshormoon. Dit hormoon hangt samen met gevoelens van genegenheid en vertrouwen. Moeders en hun kinderen hebben ook een hoger niveau van oxytocine als ze bij elkaar in de buurt zijn. Onderzoek wijst nu uit dat dit liefdesstofje óók een rol speelt bij de relatie tussen mens en huisdier. Omgaan met je huisdier kan dus – ja, echt – dezelfde lichamelijke reactie teweeg brengen als tijd doorbrengen met je geliefde of kind. Elkaar diep in de ogen kijken heeft dus ook een romantisch effect als het de ogen van je huisdier betreft.

Een oogje in het zeil houden

Honden lijken onze emoties soms wel aan te voelen. Ze komen je troosten op een verdrietige dag of barsten juist van de energie als jij ook vrolijk bent. Nu kunnen wetenschappers aantonen dat dit deels komt doordat honden daadwerkelijk ‘een oogje in het zeil houden.’ Door duizenden jaren lang in de omgeving van mensen te wonen, hebben honden veel over mensen kunnen leren. De trouwe lobbesen hebben onder andere leren communiceren met hun blik. Daarnaast kunnen ze aan onze ogen aflezen hoe we ons voelen. Zo spelen honden in op ons humeur, wat mensen over het algemeen minder gestresst maakt.

Sociale dieren

Een huisdier in de ogen kijken kan er dus voor zorgen dat we ons geliefder voelen, getroost worden en minder stress ervaren. Maar hiermee houden de voordelen van de bijzondere band tussen mens en huisdier nog niet op. De liefdevolle connectie met je huisdier werkt ook lichamelijk door. Zo hebben mensen met een huisdier over het algemeen een beter afweersysteem en kunnen ze zelfs langer leven. Honden, katten of andere gezelschapsdieren zorgen er ook voor dat mensen zich minder alleen voelen en meer betekenis aan hun leven geven. Oogcontact met je huisdier maakt deze band alleen maar sterker. Geen wonder dus, dat we ons zo goed voelen als we in de ogen van ons huisdier kijken.

Lees ook: Waarschuwing: eikenprocessierups extra gevaarlijk voor honden

Bron: The Healthy | Beeld: Unsplash