Speelt jouw hond ook vaak met een stok? Dit is waarom dat heel gevaarlijk is!

 stok

‘Laat je viervoeter liever met een speeltje spelen’

Het is zo’n leuk spelletje: het bos in gaan met je vrolijke viervoeter, hem een stok laten uitzoeken en net zo lang gooien totdat je hond met een voldaan gevoel in zijn mandje ploft. Toch is het spelletje niet zo onschuldig als het lijkt; spelen met een stuk hout kan heel gevaarlijk zijn voor een hond. 

Veel vaker dan mensen denken loop het verkeerd af wanneer honden met een stuk hout spelen.

Gevaar

Volgens EditieNL, dat sprak met Suzanne Welling van de Martins Gaus Hondenschool Lelystad, gaan er zelfs relatief vaak honden dood door het spelen met een stok: “Honden worden bijvoorbeeld gespiesd als de stok rechtop in het gras belandt, of het stuk hout komt met de punt in de keel terecht. Daarnaast kan de hond overlijden wanneer het een stuk schors inademt.”

Speeltje

Afgelopen week verscheen in de Engelse media een verhaal over de driejarige labrador Willow, die een stok van bijna dertig centimeter in haar keel had. Het voorwerp moest door middel van een operatie, die twee uur duurde, verwijderd worden: “Het stuk hout was onder haar tong door in de keel geschoten. Het scheelde slechts een paar millimeter of de stok had de ruggengraat geraakt,” vertelt het baasje van Willow. Het is dus niet onbelangrijk om de risico’s van het spelletje met de stok te kennen. Liever nog ziet Welling het stokgooien helemaal verdwijnen: “Neem liever een speeltje mee naar het bos en verstop deze bijvoorbeeld.”

De stok die uit de keel van de kleine Willow werd gehaald.

stok

Lees ook: De wetenschap bewijst: huisdieren zijn goed voor je mentale gezondheid

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: EditieNL | Beeld: Wikimedia Common, rbennett661