Heftig: slechts zó kort kan een hond maar in een warme auto zitten

hond auto

Het is veel minder lang dan je zou denken

Tijdens de warme dagen gebeurt het helaas nog steeds veel te vaak dat mensen hun honden in een snikhete auto laten zitten om een boodschap of iets te gaan doen. Dit is voor een hond echter heel erg gevaarlijk; de hond kan hierdoor komen te overlijden. 

Dat een lichte auto minder snel opwarmt of dat een raampje openlaten voldoende is, zijn grote misvattingen.

Zweten

Als wij het zwaar hebben met warm weer kun je ervan uitgaan dat honden het nog zwaarder hebben. Honden zitten bepakt onder een dikke vacht en in tegenstelling tot mensen kunnen zij niet zweten. De kan dat ze oververhit raken is dan ook heel groot, al helemaal wanneer ze opgesloten worden in een warme auto. Zelfs als het buiten niet snikheet is kan de temperatuur in de auto enorm hoog oplopen. Voor een mens al heel naar, voor een hondje levensgevaarlijk.

Tien minuten

Is het buiten 24 graden? Dan is het in een gesloten auto binnen tien minuten tien graden warmer. Na dertig minuten kan de temperatuur zijn opgelopen tot 43 graden. Als het lichaam van een hond deze temperatuur bereikt wordt het bloed stroperig, waarna het niet meer goed kan worden rondgepompt. Op een hete zomerdag kan een hond binnen een kwartier al oververhit raken. Vooral puppy’s en oudere honden zijn hier extra gevoelig voor. Let op: een raampje openlaten is onder geen beding voldoende! Laat je hond niet in de auto zitten en stel je viervoeter niet bloot aan teveel hitte.

Lees ook: Oeps: deze plekken slaan we meestal over als we ons insmeren

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pexels