Waarschuwing: honden lopen risico op dodelijke ziekte door vossen

De hondenziekte werd afgelopen twintig jaar amper gespot

Net over de grens nabij Venlo zijn twee dode vossen aangetroffen die leden aan de hondenziekte. Een ziekte die nog amper werd gezien, maar die nu weer terug is. Het gaat om een gevaarlijk en besmettelijk virus dat niet alleen vossen, maar ook honden kan doden. Mark Weemaes van dierenkliniek Venlo slaat nu alarm. 

De vossen zijn vaak drager van het virus.

Virus

Vossen zijn de drager van het besmettelijke en dodelijke virus. Dat het virus zich uit kan breiden komt doordat er niet meer op vossen gejaagd mag worden, waardoor er steeds meer vossen komen: “Ook in de bebouwde kom in Venlo worden steeds vaker vossen gezien.” Mensen kunnen niet ziek worden door het virus. Ook katten kunnen niet besmet worden door het virus. Honden wel, en bij hun kan het virus dodelijk zijn. Ze hoeven niet per se ziek te worden, maar dan moeten ze wel zijn ingeënt. En dat is waar het volgens Mark Weemaes tegenwoordig vaak fout gaat.

Inenten

Want dat inenten gebeurt tegenwoordig niet meer zo vaak als eigenlijk zou moeten: “Tot een paar jaar geleden zag ik de hondenziekte nooit voorbij komen, maar in de laatste twee jaar heb ik drie honden gezien die de symptomen van hondenziekte hadden.” Het is dan voor hondenbezitters ook heel belangrijk om de inentingen van hun huisdier te checken. Niet alleen voor honden in Venlo, maar door het hele land heen: “Wij mensen moeten erover nadenken of we onze honden inenten. Veel mensen denken ‘dat is niet nodig, er is niets aan de hand’, maar hoe minder mensen inenten, hoe groter de kans dat er een ziekte door de populatie heen komt.

Lees ook: Dit is hoe je zonnesteek bij baby’s en jonge kinderen herkent én wat je moet doen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pxhere