Wetenschappelijk bewezen: hierover dromen honden tijdens het slapen

Ook jouw hond gaat naar dromenland

Dromen alleen mensen tijdens het slapen? Zeker niet! Naast het kwispelen, snuffelen en blaffen is jouw hond ook in zijn slaap actief. Dit concludeerde The University of British Columbia die onderzocht of ook andere wezens in hun slaap dromen. Bovendien bleek dat alle wezens die in een REM-slaap vallen, kunnen dromen. Hier vallen mensen, ratten en… honden onder! Maar waar dromen honden eigenlijk over: ballen, katten of toch hun baasjes?

De dag herbeleven

De meeste mensen vinden een hond die slaapt superschattig om te zien. Omdat je hond er zo vredig bijligt, is het moeilijk voor te stellen dat er in zijn hoofd ook nog allemaal dingen gebeuren. Dat je hond er zo kalm bij ligt, komt door de zogeheten pons in zijn hersenen. Deze pons verlamt de grote spieren tijdens het slapen waardoor je viervoeter niet gaat rondlopen of rennen. Om te achterhalen waar een hond over droomt, hebben onderzoekers van verschillende studies de pons in de hoektanden tijdelijk gedeactiveerd. Door het volgen van de bek en de ademhaling, zijn ze erachter gekomen dat honden met name dromen over activiteiten die ze in hun dagelijkse leven hebben meegemaakt. Denk aan rennen achter een bal, eten en het spelen met het baasje. De kans is dus ook groot dat je hond over jou droomt! Hoe schattig is dat?

Nieuwe informatie en commando’s

Naast de activiteiten van de dag, droomt je hond ook over de lessen en commando’s die hij gekregen heeft. Deze worden nog beter opgeslagen wanneer je hond een goede nachtrust heeft. Hoe je dit krijgt? Laat hem slapen op een vaste plek. Een hond slaapt namelijk veel beter wanneer hij op zijn bekende plek ligt en komt daardoor sneller in een REM-slaap. Zorg daarnaast voor een bedroutine en een vaste plek waar je hond naar dromenland kan vertrekken, en hij zal nog fijner slapen.

Geen slapende honden wakker maken

Hoe zoetsappig een droom over het vangen van een bal is, kan het natuurlijk ook zo zijn dat je hond een nachtmerrie krijgt. Dit kan komen door narcolepsie. Dit is een aandoening van het zenuwstelsel waarbij je hond tijdelijk verlamd raakt. Als je een hond wakker maakt tijdens een nachtmerrie, komt hij hier gedesoriënteerd uit en kan hij agressief worden. Lekker laten slapen dus!

‘Een pup is actiever in zijn slaap’

Benieuwd of jouw hond ook droomt? Hiervoor maakt het niet uit wat voor soort ras jouw hond is, maar speelt de leeftijd wel een belangrijke rol. Jonge puppies of honden die op leeftijd zijn, slapen namelijk veel langer en zullen daardoor ook veel sneller een droom hebben. Leuk om te weten: een pup slaapt zo’n 18 uur tot 20 uur per dag.

Lees ook: Deze Instagram met snackende honden is geweldig en wil je direct volgen

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash