Houd je planten in leven met déze vier tips

planten tips

Wie kan deze plantentips echt goed gebruiken?

Nu we zoveel binnen zitten is het des te fijner om je huis van wat groen te voorzien. Maar eerlijk is eerlijk: je planten in leven houden ziet er vaak makkelijker uit dan het is. Met deze tips ben jij in een mum van tijd plantexpert!

1. De benodigdheden

Het spreekt voor zich, maar een goede uitrusting kan niet ontbreken. Zorg voor een stel goede potten met genoeg ruimte voor je planten om door te groeien. Daarbij heb je natuurlijk een kniptangetje of schaar nodig voor het snoeiwerk. Om je handen schoon te houden kies je bovendien voor een goed stel handschoenen. En bewateren? Dat doe je met een handige gieter of spuitflacon. Nog een handige tip is om een paar eetstokjes bij de hand te houden. Hiermee kun je gaatjes in de aarde prikken om ruimte te maken voor de wortels, of om er simpelweg wat lucht bij te laten.

2. Planten verpotten

Voor veel mensen voelt een plant verpotten als een flinke uitdaging. Er zijn een paar handige trucs om het jezelf makkelijker te maken.

Een handige tip is dat je nieuw gekochte planten eigenlijk altijd binnen twee maanden na aankoop wilt verplaatsen naar een iets grotere pot. Zo gun je je plant ruimte om verder te groeien. Wil je zorgen dat je plant niet veel verder groeit? Dan kies je er bij het verpotten voor om de wortels te snoeien. Kies hierbij specifiek voor enkele grotere, dikkere wortels.

Om je plant in een nieuwe pot te plaatsen, zorg je dat je de wortels wat uitwaaiert onderin de nieuwe pot, en plaats je genoeg aarde rondom en bovenop de wortels. Zo kunnen deze weer volop water en voedingsstoffen opnemen. Vervolgens schep je er genoeg aarde bij en druk je dit licht aan tot ongeveer anderhalve centimeter onder de rand van de pot. Ten slotte geef je je plant direct wat water met plantenvoedsel erin en voilà: je hebt je plant succesvol verhuisd.

3. Goed bewateren

Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je misschien. Er zijn gelukkig een paar algemene tips om ervoor te zorgen dat je je plant preciés genoeg water geeft.

Zo hebben planten met veel bladgroen vaak meer water nodig dan bijvoorbeeld dikkere planten met weinig bladeren. Ook de grootte van de pot is hierop van invloed: een kleinere plantenpot heeft iets vaker water nodig. Je herkent uitgedroogde planten bijvoorbeeld aan hangende bladeren met bruine, brosse randjes. Een plant met te veel water herken je juist aan een muffe geur, altijd vochtige aarde en bladeren die geel of bruin worden.

4. Denk aan het licht

Ook hier geldt: kijk vooral goed naar hoe je plant op licht reageert. Vaak staat er bij aanschaf ook op de pot van een plant of deze beter gedijt in de volle zon, of op een rustig plekje in de schaduw. Heb je een plant gekozen die veel licht nodig heeft? Plaats deze dan bijvoorbeeld in de vensterbank van een raam op het zuiden. Een plant die weinig licht nodig heeft zet je beter niet naast een raam, maar aan de andere kant van de kamer.

Met deze vier tips houd je je planten dus helemaal happy. En meer groen staat natuurlijk altijd mooi!

Lees ook: Dit zijn nu al de populairste kamerplanten van 2021

Bron: RealSimple | Beeld: Pexels