Krijgt jouw hond of kat de juiste voeding? Let op deze 4 signalen

Als je huisdier een van deze tekenen vertoont, is het tijd om van voer te veranderen

Veel van onze huisdieren zijn dol op eten. Denk aan de puppy-ogen die je aanstaren terwijl je iets klaarmaakt in de keuken, de snuffelende neus als je per ongeluk iets laat vallen en de trucjes die ze willen doen om een lekkere beloning te krijgen. Het is aan ons als baasjes om ervoor te zorgen dat de hond of kat ook de juiste voeding binnenkrijgt. Niet elke bak brokken is namelijk even gezond voor je geliefde viervoeter. Op deze 4 signalen kun je letten om te achterhalen of het voer dat je geeft nog wel past bij je pluizige vriend.

Passende voeding voor je huisdier

Wat je je geliefde hond of kat te eten moet geven, ligt onder andere aan de leeftijd en het gewicht van je huisdier. Net als bij mensen heeft ieder dier ook een eigen energiebehoefte. Zo hebben kittens en puppy’s meer eiwitten nodig dan oudere dieren. Vanaf 7 jaar kunnen honden en katten switchen naar speciale voeding voor senioren. Deze voeding is beter op de ‘oudjes’ afgestemd. Maar hoe weet je nu of de brokjes die je geeft goed zijn voor jouw pluizebol? Deze vier signalen kunnen daar een antwoord op geven.

1. Een doffe vacht

Glanst de vacht van jouw viervoeter niet meer zoals vanouds? Een oneven en doffe vacht kan komen door een tekort aan voedingsstoffen. Vaak krijgt het dier dan te weinig gezonde vetten binnen. Dit kun je verhelpen door voer te geven dat extra omega 3 en omega 6 bevat.

2. Jeuk of huidproblemen

Helaas kunnen er ook allergieën voorkomen bij je hond of kat. Meestal herken je dit aan jeuk (je huisdier krabt veel) en problemen met de huid, zoals schilfertjes. Bij een allergie is het belangrijk om van voer te wisselen. Je switcht dan naar voer met een heel andere samenstelling. Wel duurt het zo’n twee weken voordat de symptomen van allergie bij je huisdier verdwijnen. Wacht dus na de verandering minstens twee weken af om te kijken of de symptomen afnemen.

3. Vreemde poep

Wanneer je hondenpoep schept of de kattenbak verschoont, let dan meteen even op de ontlasting van je beestje. Lijkt het op diarree of heeft je huisdier juist last van verstoppingen? Darmproblemen bij je hond of kat kunnen heel waarschijnlijk aan de voeding liggen. Ook kunnen je vierpoters meer winden laten door het verkeerde voer. Het is tijd om een ander merk voeding te proberen als de stoelgang van je huisdier er niet meer gezond uitziet.

4. Te dik of te dun

Honden en katten krijgen vaak te maken met een ongezond gewicht. Ondergewicht kun je opmerken door van een afstandje naar je huisdier te kijken. Zie je ribben en botten goed zitten? Waarschijnlijk is het dier dan te mager. Als extra voer geven niet helpt, vraag dan zeker aan de dierenarts wat er aan de hand kan zijn met de eetlust van je harige vriend. Overgewicht kun je herkennen door je hond of kat vast te houden en te testen of je de ribben nog door de vacht heen voelt. Is dit niet het geval, dan is je huisdier misschien te dik. Er bestaat speciaal dieetvoer waarmee jouw huisdier wat kilo’s kwijt kan raken. Let ook op met het geven van snacks en aarzel niet om de dierenarts om advies te vragen.

Lees ook: Lief: trouwe straathond helpt kleuters iedere dag met oversteken

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash