Nederlandse huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld 300 euro duurder uit

portemonnee

Het heeft te maken met de btw-stijging

Tenzij je een kleine loonsverhoging krijgt, zul je volgend jaar helaas duurder uitzijn, zo beweren economen van ING. Per 1 januari 2019 is het btw-tarief dat bekent staat als ‘het lage btw-tarief’ niet meer zo laag. Het tarief wordt namelijk van zes procent naar negen procent verhoogd. En dat ga je voelen in je portemonnee.

Economen van ING hebben uitgerekend dat een gemiddeld Nederlands huishouden 300 euro duurder uit zal zijn.

Duurder uit

Voedingsmiddelen, dranken, theaterkaartjes, boeken en nog veel meer producten gaan volgend jaar meer geld kosten. Deze producten vallen dit jaar nog onder goederen met 6 procent BTW, maar volgend jaar ga je hier 9 procent BTW over betalen. Dit houdt in dat een gemiddeld Nederlands gezin 300 euro duurder uit is. Maar (gelukkig er is ook een maar), de inkomstenbelasting gaat omlaag en de inkomen stijgen, zo meldt Nu.nl.  Hierdoor zullen de meeste huishoudens er in koopkracht op vooruit gaan.

Een btw-tarief

Momenteel kennen we in Nederland twee btw-tarieven. Echter vindt de ING dit niet zo’n strak plan. De economen van de bank beweren dat de verschillende tarieven ‘economisch verstorend werken’. In minder ingewikkelde taal: de verschillende tarieven zorgen ervoor dat mensen meer van de producten met een laag tarief kopen. Als er één tarief zou gelden, zou dit niet het geval zijn.

Kleiner verschil

Het verschil tussen het hoge btw-tarief en lage btw-tarief wordt nu kleiner en dit is goed, zo stellen de economen. Het verschil neemt af en dit is goed voor de welvaart. Toch hopen de knappe koppen dat er ‘een uniform btw-tarief’ komt, dus geen tweedeling meer van een hoog of laag btw-tarief.

Lees ook: Zóveel geld moet je sparen om te kunnen genieten van je pensioen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Nu | Beeld: Pixabay