Linkse partijen willen huren bevriezen tijdens de coronacrisis

huurverhoging

De linkse partijen willen voorkomen dat mensen in de problemen komen

Vanaf 1 juli mogen verhuurders de huren in de sociale sector omhoog gooien. Met wel 6,6 procent, om precies te zijn. Maar niet als het aan GroenLinks, SP en PvdA ligt. Deze linkse partijen willen de huren bevriezen om te voorkomen dat mensen door de gevolgen van de coronacrisis in (nog ernstigere) financiële problemen komen.

Hoge prijzen

“In gewone omstandigheden zijn woonkosten voor veel mensen al ontzettend hoog”, zo liet GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders zich uit aan het Algemeen Dagblad. “Nu is het voor veel mensen bijna onmogelijk”, redeneert hij. GroenLinks, SP en PvdA vinden dat we in deze onzekere economische tijden geen huurverhoging kunnen doorvoeren in de sociale sector.

Procentuele stijging

De partijen willen dat het kabinet de huren bevriest. Smeulders vindt dat de prijsverhoging nu geen optie mag zijn. Per 1 juli zijn in de sociale huur prijsverhogingen van 5,1 tot 6,6 procent toegestaan. Ter vergelijking: betaalt iemand 700 euro huur per maand? Bij een verhoging van 6,6 procent houdt dat in dat die huurprijs dan naar 746,2 euro stijgt.

Geen huisuitzettingen

Vorige maand sprak Minister Stientje van Veldhoven met verhuurders en brancheorganisaties af dat niemand tijdens de coronacrisis uit huis gezet mag worden. De linkse partijen vinden echter dat de maatregelen van het kabinet om huisuitzetting te voorkomen, niet ver genoeg gaan. Een huurder kan namelijk alsnog door de verhuurder uit huis gezet worden als de verhuurder wil verbouwen.

Lees ook: Rachel Hazes vertelt voor het eerst openhartig over reden van breuk met André

Bron: MetroNieuws, Algemeen Dagblad | Beeld: Unsplash