Wist je dat je internet met glasvezel vele malen sneller is?

glasvezel

Dit is waarom steeds meer mensen voor glasvezel kiezen

Je hoort er steeds meer over: internet via glasvezel. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat voor voordelen heeft het? We zetten het op een rijtje.

Inderdaad, internet is een stuk sneller via glasvezel. Dat komt omdat glasvezel bestaat uit lange dunne draden van glas. Een glasvezelkabel bestaat uit een bundel van die glasvezeldraden. Door deze draden kunnen supersnel lichtsignalen, over lange afstanden, worden gestuurd. Deze lichtsignalen lijken op het versturen van een morsecode. De lichten gaan namelijk heel snel aan- en uit, waarbij de signalen langs de binnenkant van de vezelkabel kaatsen. Er ontstaat dezelfde hoge upload- en downloadsnelheid. Op die manier kunnen grote hoeveelheden informatie verzonden worden zonder kwaliteitsverlies. De informatie die wordt verzonden kan bijvoorbeeld bestaan uit films, mails, foto’s of een website.

Om het signaal om te zetten naar een bruikbaar internet signaal heb je een speciaal glasvezel-modem nodig. Dit modem zorgt voor het scheiden van het signaal voor televisie, internet en bellen. Glasvezel internet maakt géén gebruik van stroom, maar van licht. Ook de randapparatuur (modem) is energiezuinig. Over je energierekening hoef je je dus geen zorgen te maken.

Steeds meer mensen maken gebruik van glasvezel

Door de hogere internet snelheden gaan steeds meer mensen gebruik maken van het glasvezel-net. Glasvezel-aanbieders bieden internet snelheden aan tussen de 50 en 8000 Mbps. Bovendien zijn de internetsnelheden symmetrisch. Dit betekent dat de up- en downloadsnelheden aan elkaar gelijk zijn. Je kunt dus gelijktijdig uploaden en downloaden met dezelfde snelheid. Als je een internetsnelheid hebt van één Gbit/s is dat 125 MB per seconde. Het is mogelijk om dan, in een paar seconden, een film te downloaden of meerdere hoog kwalitatieve foto’s te versturen. Bovendien is het mogelijk om, via glasvezel, alleen internet aan te vragen. Hiervoor moet jouw postcode wel zijn aangesloten op het landelijke glasvezelnetwerk.

Voor welke internetsnelheid kies jij?

Zoals gezegd kun je, via glasvezel, kiezen voor alléén internet. Een tip is om vooraf te bepalen welke internetsnelheid je wilt gaan afnemen. De snelheid die je voor het internet nodig hebt, is afhankelijk van jouw internetgebruik. Denk hierbij aan bijvoorbeeld online – gamen of tv-kijken, maar ook aan thuiswerken. Ook het aantal slimme (smart) toestellen dat je in huis hebt, is belangrijk voor het internetgebruik. Denk bijvoorbeeld aan een robotmaaier of stofzuiger, een camerasysteem, slimme verlichting of cv op afstand. Je kunt in de meeste gevallen kiezen voor drie internetsnelheden:

  • 150 Mbps down- en uploadsnelheid
  • 1 Gig (1000 Mbps) down- en uploadsnelheid
  • 8 Gig (8000 Mbps) down- en uploadsnelheid

Die laatste snelheid is nu nog alleen via Delta verkrijgbaar. Standaard wordt internet via glasvezel geleverd met een snelheid van 1000 Mbps. Het is ook mogelijk om de snelheid van het internet maandelijks aan te passen.

Lees ook: Op deze manier voorkom je dat je WhatsApp-account wordt verwijderd

Beeld: Unsplash, Thomas Jensen