Is de wifi in je huis niet sterk? Hier kan het aan liggen

wifi

Hier komt het dus door!

Werkt de wifi bij jou thuis vaak niet mee, waardoor je lang aan het kijken bent naar een scherm dat aan het laden is? Gebeurt dat ook als je vlakbij de wifi-router gaat zitten? Dit kan liggen aan andere elektronische apparaten in je huis. Wij vertellen je er meer over.

Golven

Radiogolven maken het mogelijk dat we door middel van wifi kunnen internetten op onze laptops, telefoons en tablets. De golven worden door die apparaten ontvangen en daardoor kunnen ze een internetverbinding tot stand brengen. Je wifi-router zendt die golven uit, maar dat is niet de enige bron. Ook een huistelefoon, magnetron en babyfoon werken met radiogolven. Zelfs bepaalde kerstverlichting zendt die golven uit! Daarbij gaat het om lampjes die extra functies hebben, bijvoorbeeld dat ze op een bepaald tijdstip automatisch van kleur veranderen.

Dezelfde frequentie

Het is lang niet altijd zo dat de verschillende apparaten die radiogolven uitzenden elkaar in de weg zitten. Als ze niet bij elkaar in de buurt staan, wordt die kans zelfs alleen maar kleiner. Toch kan het wel problemen opleveren. Dit gebeurt wanneer meerdere apparaten op dezelfde frequentie zijn afgesteld en dichtbij elkaar geplaatst zijn. De kans dat je wifi-signaal gaat storen wordt dan groter. Staat je wifi-router in de buurt van je magnetron én je huistelefoon, dan heb je waarschijnlijk slecht werkend internet.

Muren, glas en aquaria

Niet alleen elektronische apparaten kunnen voor een storing in je wifi-signaal zorgen. Betonnen muren kunnen ook problemen opleveren. Het massieve materiaal in die muren zorgt er namelijk voor dat radiogolven worden geblokkeerd. Ook getint glas heeft een negatief effect: daar zitten metalen deeltjes in die radiogolven absorberen. Dat is iets wat water ook doet, dus een wifi-router naast een aquarium is al helemaal geen goed idee. Weer wat geleerd!

Lees ook: Aha: waarschijnlijk krijgt WhatsApp deze nieuwe functies

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Compare Fibre