Japanse duizendknoop-plant veroorzaakt steeds meer problemen

japanse duizendknoop

Er komen steeds meer meldingen van overlast door de plant

De afgelopen jaren maakt de Japanse duizendknoop een opmars in ons land en komen er steeds meer meldingen over de probleemplant. De plant groeit snel en verspreidt zich snel, wat veel problemen oplevert. Volgens analyse van het ANO/LocalFocus op basis van cijfers van Waarneming.nl, moeten we de plant nu wel even in de gaten gaan houden.

Schade

De Japanse Duizendknoop is erg moeilijk te bestrijden en kan veel schade aanrichten aan bijvoorbeeld funderingen, wegen en riolering. Hij is te herkennen aan frisgroene bladeren, die in het voorjaar een rode nerf hebben. De stengel is groen, hol en heeft rode stipjes. Ook heef de plant van augustus tot oktober witte bloemen. Hoe je hem nog meer kunt herkennen? Wanneer je ineens schade in beton, metselwerk of asfalt ziet. De duizendknoop groeit hier namelijk gewoon doorheen, en vernielt alles in zijn omgeving. De Japanse plant verdringt daarnaast ook andere planten.

Verspreiding tegengaan

Plantdeskundige Chris van Dijk vertelt aan RTL Nieuws dat de plant hier niet zomaar is gaan groeien, maar in 1823 is geïmporteerd uit Japan. “De Japanse duizendknoop wordt alleen door mensen verspreid, dieren dragen er niet aan bij”, vertelt Van Dijk. “Er wordt veel gegraven in de Nederlandse grond. Als in de afgegraven grond een klein stukje wortel zit en deze grond ergens anders wordt gebruikt, is de plant zo verspreid.”

Hoe je de snelle verspreiding van de plant kunt tegengaan? Niet door ‘m weg te maaien in ieder geval. Ook is het belangrijk dat je de plant niet bij het andere tuinafval gooit, want dan kan deze zich ook weer verspreiden. Het enige wat je kunt doen om de plant tegen te gaan, is door ‘m uit te putten en handmatig te knippen. En dat knippen moet je vervolgens ook nog heel goed bijhouden. Succes!

Lees ook: Dit zijn de 3 meest gemaakte fouten bij kamerplanten in huis

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock