Nou ja: kamerplant wordt verkocht voor ruim 4600 euro

Een fotograaf wilde dit exemplaar wel heel graag in zijn collectie hebben

Je hebt plantenliefhebbers en plantenaanbidders. Onder die laatste categorie delen we de Nieuw-Zeelandse fotograaf Alex in. Voor een van zijn nieuwste kamerplanten telde hij zo’n 4600 euro neer. ‘Naar mijn mening is dat geld goed besteed.’

Online verkoop

Het betreft een speciale soort philodendron minima met tweekleurige bladen. De ene helft van het blad kleurt lichtgroen, terwijl de andere helft donkergroen is. De kamerplant stond online te koop op TradeMe, de Nieuw-Zeelandse versie van Marktplaats. Daar kon je op de bijzondere plant bieden vanaf het luttele bedrag van 1 dollar. Toch liepen de biedingen in rap tempo op tot maar liefst 8150 Nieuw-Zeelandse dollar. Omgerekend is dat 4641,23 euro. Tsja, daarvoor kopen wij toch liever het lokale tuincentrum leeg.

Kunstenaar

Fotograaf Alex, die met het torenhoge bedrag de plant in de wacht wist te slepen, is een kunstenaar die planten afdrukt op een zwarte achtergrond en daar mooie prints van maakt. De fotograaf is dolblij met zijn nieuwe, ietwat prijzige aanwinst. “Naar mijn mening is dat geld goed besteed. En dat is waar het om draait”, schrijft hij bij een foto van zijn groene vriend. Dat de plant slechts vier bladeren telt, lijkt hem weinig uit te maken.

Plantenplaag

Maar waarom is deze plant nu zoveel geld waard? Dat heeft alles te maken met de situatie in Nieuw-Zeeland, weet plantenexpert Mike Hawthorne uit te leggen aan RTL Nieuws. “Dit exemplaar is in Nieuw-Zeeland erg zeldzaam. Ik vermoed dat de kopers deze philodendron minima zullen gebruiken om te gaan kweken, bijvoorbeeld door middel van stekjes en weefsels. Zo kunnen ze later veel meer exemplaren verkopen.” Ook is het niet eenvoudig om kamerplanten van buitenaf naar de Nieuw-Zeelandse eilanden te importeren. “In het verleden zijn hier planten- en dierensoorten naartoe gebracht die vervolgens uitgroeiden tot een plaag”, verklaart Hawthorne. Daardoor kun je alleen planten het land in brengen voor heel veel geld en onder heel strikte voorwaarden. Een exemplaar als deze is er dus een uit duizenden, en dat voel je in de portemonnee.

Lees ook: Kamerplanten verpotten: zo doe je dat

Bron: RTL Nieuws, Linda | Beeld: Pexels