Slaphangende kamerplant: wegdoen of nog te redden?

Zo weet je of jouw groene vriend nog te redden valt

Kamerplanten, we zijn er dol op. Ze kunnen ons interieur enorm opfleuren, maar in ruil daarvoor vragen ze wel de nodige zorg. Heb jij niet zulke groene vingers en zie jij regelmatig een van je plantjes verpieteren? Niet getreurd, soms valt ‘ie nog te redden. Zo kom je daarachter én zo geef je jouw kamerplant een tweede leven.

Slaphangend plantje

Soms hebben we een echte haat-liefdeverhouding met onze kamerplanten. Ze vrolijken ons (en ons huis) op, maar kunnen ons daarentegen ook heel wat zorgen baren. Vooral als je schitterende groen er opeens heel slapjes bijhangt. Hoe weet je nu precies of het echt gedaan is met je plant of dat hij nog te redden valt? Plantendeskundige Erin Marino verklapt het aan Well + Good.

Twee schuldigen

Over het algemeen zijn er twee schuldigen aan de vroegtijdige dood van je plantje: te veel en te weinig water. Heeft je plant te weinig water gekregen en is hij uitgedroogd? Dan zijn de blaadjes waarschijnlijk bruin en droog en doet je kamerplant denken aan de herfst. We kijken eerst naar hoe we dit probleem kunnen verhelpen.

Uitgedroogde plant

“In de meeste gevallen komen bruine, verschrompelde blaadjes niet meer tot leven”, legt Marino uit. “Je kunt ze het beste allemaal van de plant afhalen en dan kijken hoeveel groen er nog overblijft.” Controleer ook even of de takjes en stam van de plant niet verwelkt zijn. Zien die er nog stevig uit? Dan is er hoop! Door de plant veel en regelmatig water te geven, valt hij nog te redden. Zijn de takjes echter slap? Dan kun je deze beter ook weg plukken. “Het verwijderen van al het uitgedroogde gebladerte en daarna veel water geven, kan de plant stimuleren om weer te gaan groeien. Je kunt nooit met zekerheid zeggen dat de wortels en de overgebleven stam weer tot leven komen, maar het is wel heel goed mogelijk. Zelfs als je een groot deel van de plant verwijdert en alleen een stukje stam boven de potgrond uit laat steken. Als het een geliefde plant was, is dat het proberen waard.”

Verdronken plant

Ben je juist iets te enthousiast geweest met water geven aan je groene vrienden? ‘Scan’ je plant weer van top tot teen en verwijder alle blaadjes die duidelijk niet meer tot leven komen (ernstig vergeeld of verslapt). Zet de plant vervolgens op een lichte plek, zodat de natte bodem de kans krijgt om sneller op te drogen. Een andere optie is om de plant te verpotten en er op die manier meer droge aarde bij te voegen. Dit is wel een risico, want je plant kan er zodanig slecht aan toe zijn dat hij de verhuizing naar een nieuwe pot niet overleeft. “Kijk als je de plant verpot goed naar de wortels. Als de plantenwortels nat en slap zijn, zoals de blaadjes, dan is de kans groot dat ze aan het rotten zijn. Het wordt dan moeilijk om de plant te redden. Wel kun je proberen de plant drie weken in droge potgrond te zetten en kijken of het dan beter gaat.”

Plantenasiel

Zie je het echt niet meer zitten met jouw plant? Natuurlijk kun je hem dan ‘begraven’ bij het groenafval. Gun je jouw plant toch nog een tweede kans? In sommige steden heb je een ‘plantenasiel’ waar je jouw kamerplant heen kunt brengen. Hier lappen ze de plant weer op en bieden ze hem een nieuw thuis aan. Misschien zie je meteen iets moois om weer mee naar huis te nemen en is die lege plek in de vensterbank weer gevuld.

Lees ook: Groeien maar: dit is waarom je je kamerplanten dicht bij elkaar moet zetten

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels