Kamerplanten schoonmaken: zo pak je dat aan

kamerplanten schoonmaken

Ook kamerplanten verzamelen flink wat stof

Een beetje bijwateren, nu en dan eens dode blaadjes eraf plukken…de basics van plantverzorging lijken niet zo moeilijk. Maar wist je dat het ook belangrijk is om ervoor te zorgen dat je groene vrienden er een beetje schoon bij staan? Dit is hoe je dat aanpakt.

Stoffige planten

Wanneer je weer eens met de plumeau in de weer bent of met je Swiffer stof verzamelt: werp ook eens een blik op je kamerplanten. Zij kunnen namelijk behoorlijk last hebben van een lading stof op hun bladeren. Dat komt doordat de groene bladen van planten essentieel zijn: die vangen het zonlicht op waar de plant op teert. Een laag stof vormt een blokkade voor het zonlicht, en dat komt je plant niet ten goede. Maar goed: een klein stekje met een Swiffer te lijf gaan? Dat is ook geen optie. We leggen uit hoe je je planten effectief schoonmaakt.

Water

In de natuur zorgt regen ervoor dat stof geen kans krijgt. Voor sommige binnenplanten kun je dat principe ook toepassen. Grotere planten kun je bijvoorbeeld onder de douche neerzetten. Zet de kraan zachtjes aan op een lauwwarme temperatuur en spoel de bladeren af. Kleine plantjes kun je bijvoorbeeld in de kraan op een soortgelijke manier afnemen.

Kwetsbare planten

Niet alle planten zijn bestand tegen een douchekop of kraan – zelfs als je deze maar zachtjes aanzet. Bladeren van bijvoorbeeld varens raken hierdoor al snel beschadigd. Een slimme oplossing is dan om een emmer of wasbak met water te vullen. Houd met je handen de pot met je plant stevig vast, en houd de aarde rond de plant licht aangedrukt. Houd vervolgens de pot ondersteboven, en doop de bladeren voorzichtig in het water. Beweeg ze lichtjes rond, en voilà.

Afstoffen

Natuurlijk zijn er ook planten die je wel ‘gewoon’ kunt afstoffen. Lelies, Tabaksplanten, Strelitzia: deze planten hebben vaak grotere, gladde bladeren. Met een vochtig doekje of een stoflapje maak je deze makkelijk schoon. Gebruik in elk geval nooit poetsmiddelen voor je plant: dit komt hun gezondheid niet ten goede.

Behaarde blaadjes

Sommige planten hebben blaadjes met kleine haartjes. Deze kun je beter niet natmaken. maar ook een stofdoekje helpt hier maar weinig. De oplossing? Website Better Homes & Gardens heeft de gouden tip: een zachte, platte kwast. Borstel hiermee zachtjes vanaf de aanzet van elk blad naar de rand. Zo maak je vuiltjes en stof makkelijk los van het blad.

Lees ook: Handig: deze vier kamerplanten overleven zelfs in een donker hoekje

Bron: Better Homes & Gardens | Beeld: Unsplash, Vadim Kaipov